Perón, Juan Domingo

     
Příjmení:
Surname:
Perón Perón
Jméno:
Given Name:
Juan Domingo Juan Domingo
Jméno v originále:
Original Name:
Juan Domingo Perón
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálporučík Lieutenant General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
08.10.1895 Lobos
08.10.1895 Lobos
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.07.1974 Buenos Aires
01.07.1974 Buenos Aires
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
prezident Argentíny
(1946-1952, 1952-1955, 1973-1974)
President of the Argentine Nation
(1946-1952, 1952-1955, 1973-1974)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
latinamericanhistory.about.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Per%C3%B3n
URL : https://www.valka.cz/Peron-Juan-Domingo-t21838#544129 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Juan Perón pocházel z chudé rolnické rodiny a jako mnoho chlapců z jeho vrstvev se rozhodl udělat kariéru v armádě. Byl výborný lyžař a šermíř, ve společnosti se dovedl blýsknout vlastnostmi těla i ducha. Obdivoval Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho. Stal se hlavou skupiny stejně smýšlejících důstojníků, se kterými pak společně v roce 1943 svrhli vládu prezidenta Ramóna Castilla.


Perón si pro sebe v nové vládě uzurpoval místo ministra války a náměstka ministra sociálních věcí. Vojáci se do té doby chovali k odborům přezíravě, ale Perón si uvědomil, že jen s jejich pomocí lze získat masovou podporu a oblibu dělnictva. Osudové pro něho bylo setkání s Evou Duarte, militantní feminstkou, která vzbouřila dělníky a vysvobodila jej z vězení, kam ho po neshodách uvnitř vlády uvrhla jeho vlastní junta.


V roce 1946 se stal prezidentem a s pomocí své ženy Evity, jak se jí začalo říkat, začal uskutečňovat svůj program industrializace a ekonomické soběstačnosti, jejíž součástí bylo i vyvlastnění nadnárodních, zejména britských a amerických společností. Perón znárodnil velké banky, železnice, telekomunikace, plynárny, energetiku, rybolov, leteckou dopravu, ocelárny a pojišťovny. Zároveň s tím prováděl štědrou sociální politiku. Tomuto politickému systému se podle jeho tvůrce začalo říkat peronismus.

V roce 1951 se však jeho ekonomický systém, zbavený kapitálu, vyčerpal. Navíc zemi postihlo sucho a nastala hospodářská krize. Když viděl že ztrácí podporu dělníků a odbory ho opouštějí, převzal osobní kontrolu nad rozhlasem a tiskem, rozpustil nejvyšší soud, upravil ústavu ve svůj prospěch a nastolil otevřenou diktaturu. Poté začal pronásledovat "nepřátele Argentiny" za které prohlásil Velkou Británii a Spojené státy. V roce 1955 se pak obrátil i proti katolické církvi, což byla ta příslovečná poslední kapka. Perón byl ozbrojenými silami sesazen a odcestoval na pozvání caudilla Franca do Španělska.


V roce 1973 se konaly v Argentině volby, ve kterých zvítězili peronisté a ti povolali Juana Peróna zpět do úřadu. Perón se tedy vrátil ze španělského exilu a ujal se úřadu prezidenta podruhé. Jeho úřadování však nemělo dlouhé trvání, protože krátce po převzetí funkce roku 1974 zemřel.


https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Per%C3%B3n

URL : https://www.valka.cz/Peron-Juan-Domingo-t21838#83140 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more