Isabela I.

Isabella I of Castile
Isabel la Católica
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Isabela I. Isabel I
Jméno v originále:
Original Name:
Isabel la Católica de Castilla
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
královna Queen
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
22.04.1451 Madrigal de las Altas Torres /
22.04.1451 Madrigal de las Altas Torres /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
26.11.1504 Medina del Campo /
26.11.1504 Medina del Campo /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Královna Kastílie Queen of Castile
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://es.wikipedia.org/wiki/Isabel_I_de_Castilla

URL : https://www.valka.cz/Isabela-I-t22249#625340 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Isabela I. Isabel I
Jméno v originále:
Original Name:
Isabel la Católica de Castilla
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://es.wikipedia.org/wiki/Isabel_I_de_Castilla
URL : https://www.valka.cz/Isabela-I-t22249#625341 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodila se 22. dubna 1451 jako dcera krále Jana II. Kastilského a Isabely Portugalské. V roce 1469 se provdala za Ferdinanda, následníka aragonského trůnu. Sama musela hájit svůj nárok na kastilský trůn proti příbuzným své portugalské matky a v roce 1474 nastoupila na trůn jako Isabela I. Po nástupu Ferdinanda II. na trůn roku 1479 se oba panovníci stali spoluvládci ve svých zemích a tak vznikla personální unie Kastilie a Aragonu – základ budoucího španělského království.

Isabela I. byla velice zbožná žena, která spásu duší považovala za „božské“ poslání. Proto zahájila provádění reforem soudnictví a státní správy. Aby posílila královskou moc proti nárokům církve a vysoké šlechty, opírala se především o královská města. Nejvýznamnější reformou období jejího panování bylo nesporně zřízení inkvizice v letech 1478/80 v Seville. Odtud se postupně rozšířila po celé Kastilii a dosáhla nesmírné moci, která tak učinila Španělsko i pro následující staletí imunní vůči reformaci.

V roce 1482 zahájila Isabela I. válku proti království Granada, která o deset let později skončila zánikem této poslední muslimské bašty na španělském území. Tento úspěch zapůsobil na celou křesťanskou Evropu, která v tom spatřovala odvetu za dobytí Cařihradu Turky z roku 1453. Isabela poté přiměla muslimy přestoupit na křesťanskou víru a stát se tzv. morisky. Ti, kteří odmítli, museli opustit zemi. Ještě téhož roku vypověděla Isabela ze země 150 tisíc Židů, kteří rovněž odmítli konvertovat a uchýlili se do sousedního Portugalska. Byl to bezesporu největší triumf v dějinách katolické církve, za který si Isabela a Ferdinand vysloužili od papeže roku 1496 titul „Jejich katolická Veličenstva“, zemi však připravil o tisíce důležitých odborníků ve všech oborech.

Isabela I. byla velice vzdělaná žena. Od útlého mládí se přátelila s příslušníky rodu Mendozů, kteří do Kastilie přinesli humanistické učení. Sama Isabela se ve svých 31 letech naučila latinsky a založila školu pro humanistické vzdělávání dvorní šlechty. Královna pochopila význam knihtisku pro šíření katolické víry a pozvala do země německé tiskaře. Za její vlády se více než polovina obyvatel měst naučila číst a psát a bylo vytištěno více jak tisíc knih. Navíc také založila ve Vera Cruz u Valladolidu novou univerzitu.

Největším úspěchem vlády Isabely I. však bylo, když roku 1492 janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus v jejích službách přeplul Atlantský oceán. Španělsko tak dohnalo v námořních výpravách Portugalsko, se kterým s pomocí papeže Alexandra VI. uzavřelo roku 1494 tzv. tordesillaskou smlouvu. Podle té území, ležící na západ od imaginární hranice dělící Atlantik, patřila Španělsku, a směrem na východ Portugalsku.

Isabela I. je pro Španěly dodnes inspirací jako oddaná manželka, milující matka, rozhodná panovnice, odvážný válečník a patronka učenosti, která si dokázala natolik rozšířit své duševní obzory, že byla schopna sdílet Kolumbovu vizi Nového světa.
Isabela I. zemřela 26. listopadu 1504 a je pochována spolu s Ferdinandem II. v granadské katedrále.

https://es.wikipedia.org/wiki/Isabel_I_de_Castilla

Isabela I. - Isabela I. se modlí k Panně Marii - oltářní obraz.

Isabela I. se modlí k Panně Marii - oltářní obraz.
URL : https://www.valka.cz/Isabela-I-t22249#103208 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more