Bolívar, Simon

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte y Blanco
     
Příjmení:
Surname:
de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte y Blanco de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte y Blanco
Jméno:
Given Name:
Simón José Antonio Simón José Antonio
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
24.07.1783 San Mateo, Nová Granada
24.07.1783 San Mateo, New Granada
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
17.12.1830 Santa Marta, Kolumbie
17.12.1830 Santa Marta, Colombia
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
1. prezident Kolumbie
2. a 3. prezident Venezuely
1. prezident Bolívie
8. prezident Peru
1st President of Colombia
2nd and 3rd President of Venezuela
1st President of Bolivia
8th President of Peru
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
klíčová osobnost v boji o nezávislost Latinské Ameriky na Španělsku he played a key role in Latin America′s successful struggle for independence from Spain
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Simón_Bolívar
http://en.wikipedia.org/wiki/Simón_Bolívar
URL : https://www.valka.cz/Bolivar-Simon-t22443#330546 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Generál Simon José Antonio Bolívar y Ponte, prezident Velké Kolumbie


(1783-1830)



Osvoboditel Latinské Ameriky


Simon Bolívar se narodil 24. července 1783 v Caracasu, v rodině předního venezuelského šlechtice. Jeho soukromý učitel Simón Rodríguez byl známý svými liberelistickými názory, kterými výrazně ovlivnil i mladého Bolívara. Ten byl myšlenkami Velké francouzské revoluce tak nadšen, že odjel studovat do Evropy a po svém návratu v roce 1807 začal spřádat plány na osvobození Latinské Ameriky od španělského područí.

Po vpádu Napoleona do Španělska roku 1808 došlo v Cracasu k povstání, kterého se zúčastnil i Bolívar. Roku 1810 se moci ujala junta, autonomní vláda, která vyslala Bolívara do Londýna jednat o podpoře boje za nezávislost. Jednání nebyla úspěšná a brzy po návratu do Caracasu, kde mezitím byla vyhlášena nezávislost, byl nucen uprchnout před španělskou armádou, která povstalce roku 1812 porazila.


Za svou základnu pro osvobozenecký boj, do jehož čela se nyní postavil, si zvolil Novou Granadu (Kolumbii). Odtud vedl své oddíly na Caracas, který roku 1813 doby. Roku 1815 byl však poražen španělskými posilami z Evropy a zahnán na Antily, kde zorganizoval oddíl partyzánů o 250 mužích, se kterými se na sedmi škunerech přepravil zpět do Venezuely. Tam se k němu houfně přidávali místní rolníci a honáci, tak měl brzo k dispozici sílu, se kterou zahájil roku 1819 tažení na Bogotu.


Měl smělý plán, který vyšel. S dvoutisícovým oddílem překročil Andy, což v období dešťů Španělé považovali za nemožné. Bolívar to dokázal a přes nesmírné útrapy provedl své muže až k branám Bogoty, kde 7. srpna 1819 u řeky Boyacá porazil překvapenou španělskou posádku. Tato bitva velikostí nevýznamná byla přelomem v dějinách Latinské Ameriky. Bolívar dokázal, že Španělé nejsou neporazitelní a definitivně převzal iniciativu.


V prosinci 1819 byl v Bogotě jmenován prezidentem a vojenským diktátorem nově vyhlášené republiky Velká Kolumbie. V červnu 1821 porazil španělská vojska u Caraboba a připojil k Velké Kolumbii i Venezuelu a Ekvádor. Potom sestavil silnou osvobozeneckou armádu, aby osvobodil Peru, kde boj za nezávislost vedl argentinský generál José de San Martín, který osvobodil jih země a Limu
.
V květnu 1824 znovu překročil Andy a 6. srpna porazil španělské oddíly u Junínu. Bolívar se pak nechal v Limě prohlásit peruánským diktátorem a velením armády pověřil generála Antónia José de Sucre. Ten se střetl s španělskou hlavní armádou v Peru v bitvě u Ayacuchu 9. prosince 1824. Vítězství Sucreho znamenalo definitivní konec španělské nadvlády v Jižní Americe. Poslední bašty kolonialistů se vzdaly v lednu 1826. Horní Peru pak bylo na počest svého osvoboditele přejmenováno na Bolívii a jeho hlavním městem se stalo Sucre.


Roku 1826 uspořádal Bolívar v Panamě kongres o budoucnosti Latinské Ameriky, na kterém předložil svůj plán vytvořit panamerickou federaci, ale narazil na odpor separatistů.

Zklamaný Bolívar, na kterého se jeho političtí odpůrci dokonce pokusili spáchat atentát, poté z politiky odešel a vzdal se všech svých funkcí. 17. prosince 1830 tento velký muž zemřel, aniž se mu podařilo uskutečnit jeho sen o sjednocení Latinské Ameriky.
URL : https://www.valka.cz/Bolivar-Simon-t22443#85012 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tedy já nevím ale bylo by dobré trochu ty tabulky slaďovat s příspěvky. Není přece možné aby v tabulce bylo napsáno jako rodiště San Mateo a v příspěvku pro změnu Caracas. Ano už vím že dnes je San Mateo součástí Caracasu, proč ale mám pět minut pátrat po tom kde se stala chyba ???
URL : https://www.valka.cz/Bolivar-Simon-t22443#331622 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more