Radermacher, Karl

     
Příjmení:
Surname:
Radermacher Radermacher
Jméno:
Given Name:
Karl Karl
Jméno v originále:
Original Name:
Karl Radermacher
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
poručík Leutnant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
12.12.1922 Cáchy /
12.12.1922 Aachen /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
09.10.2016 Kohlscheid - Cáchy /
09.10.2016 Kohlscheid - Aachen /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- velitel čety, 6. rota, 45. granátnický pluk, 21. pěší divize - Gruppenführer 6. / Grenadier-Regiment 45, 21. Infanterie-Division
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- nositel Rytířského kříže Železného kříže
- jeden z 631 nositelů spony za boj zblízka ve zlatě
- recepient of Knight's Cross of Iron Cross
- one of 631 recepient of Close Combat Clasp in gold
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
www.tracesofwar.com
URL : https://www.valka.cz/Radermacher-Karl-t244376#675710 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Radermacher Radermacher
Jméno:
Given Name:
Karl Karl
Jméno v originále:
Original Name:
Karl Radermacher
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1942 vojín
DD.MM.RRRR svobodník
DD.MM.RRRR nadsvobodník
DD.06.1944 poddůstojník
DD.MM.1944 šikovatel
22.10.1944 praporeční junker-šikovatel
12.12.1944 poručík
DD.MM.1942 Soldat
DD.MM.RRRR Gefreiter
DD.MM.RRRR Obergefreiter
DD.06.1944 Unteroffizier
DD.MM.1944 Feldwebel
22.10.1944 Fahnenjunker-Feldwebel
12.12.1944 Leutnant
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR 45. granátnický pluk, 21. pěší divize
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Grenadier-Regiment 45, 21. Infanterie-Division
Vyznamenání:
Awards:
Heinricha Himmlera">
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
www.tracesofwar.com
URL : https://www.valka.cz/Radermacher-Karl-t244376#675712 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil dne 12. prosince 1922 v Cáchách do rodiny zmrzlináře. Po vyučení na elektrikáře a mechanika a členství v Hitlerjugend, byl v březnu 1942 povolán do armády. Po krátkém základním výcviku, byl převelen v létě 1942 na ruskou frontu.


Své první bojové zkušenosti prožil s 45. granátnickým plukem, který byl součástí 21. pěší divize u Leningradu, které velel generálporučík Otto Sponheimer. Po čase byl jmenován velitelem čety, v říjnu 1942 byl vyznamenán Útočným odznak pěchoty ve stříbře a 10. prosince 1942 za statečnost Železným křížem II. třídy.


Během bojů u 6. roty byl zraněn, ale brzy se vrátil zpět na předmostí Leningradu. Během následného ústupu byl zraněn znovu. Po návratu na frontu sloužil jako spojka praporu, kdy předával důležité zprávy a rozkazy během zuřivých bojů. Za to mu byl udělen Železný kříž I. třídy, 14. února 1944.


V časném létě 1944 byl jeho pluk zakopán v pevných pozicích a očekával každou chvíli nepřátelský útok. Neustálé hlídky, náhlé útoky a přetrvávající sondování přední strany zákopů Rusy, nedal německým vojákům čas na odpočinek a schopnost najít slabé místo na frontě nepřítele. Nepříteli se podařilo infiltrovat německé pozice na křídle druhého praporu a následovaly prudké boje muže proti muži. Radermacher byl umístěn se svou skupinou ve střední části a převzal velení poté, co všichni důstojníci byly buď mrtvý nebo zranění. Po těžkých ztrátách se nepřítel stáhl. Na to Radermacher stáhl některé ze svých kamarádů a vedl dále protiútok, který uštědřil nepříteli další těžké ztráty. To pomohlo přední linii si trochu odpočinout a znovuobsadil německé pozice. Za jeho vedení v boji byl 4. května 1944 vyznamenán Rytířským křížem Železného kříže jako jedna z nejnižších šarží německého Wehrmachtu.


Později byl povýšen na šikovatele a v té době měl již za sebou více než 40 dní bojů z blízka. Jako velitel 2. čety, 6. roty se zúčastnil bojů v Pobaltí a první Kurlandské porážky. Zde se dozvěděl o udělení Spony za boj z blízka ve zlatě. Po slavnostním udělení této spony (ještě ne fyzického) byl uznávan jako specialista na boj z blízka, byl jmenován důstojnickým čekatelem a nastoupil do důstojnické školy v Postupimi. Zlatá spona za boj zblízka mu byla udělena osobně Reichsführerem SS Heinrichem Himmlerem o 2 měsíce později na Magistrátě města Ulm. Spolu s dalšími 82 vojáky Wehrmachtu a Waffen-SS, získal toto ocenění dne 12. prosince 1944, v den svých 22. narozenin. Téhož dne byl taktéž povýšen na poručíka a stal se důstojníkem. Spolu s touto sponou si také převzal Německý kříž ve zlatě.
Začátkem roku 1945 byl součástí bojové skupiny poblíž Frankfurtu nad Odrou, kde byl zraněn znovu. Po válce se stal zelinářem a pak šel pracovat do banky, kde po 25 letech v roce 1987 odešel do penze.


Zemřel 9. října 2016 ve věku 95 let. Jeho hrob se nachází na hřbitově Oststrasse v Kohlscheidu.


Zdroj:
https://www.kvhwest.com/vetradermacher
https://military.wikia.org/wiki/Karl_Radermacher
www.tracesofwar.com

Radermacher, Karl - Za 2 a půl roku bojů postoupil z prostého vojína na důstojníka, získal Rytířský kříž, zlatou spony za boj zblízka a mnoha dalších vyznamenání. Toho všeho dosáhl do 22 let.

Za 2 a půl roku bojů postoupil z prostého vojína na důstojníka, získal Rytířský kříž, zlatou spony za boj zblízka a mnoha dalších vyznamenání. Toho všeho dosáhl do 22 let.
Radermacher, Karl - Radermacher v pozdějším věku.

Radermacher v pozdějším věku.
URL : https://www.valka.cz/Radermacher-Karl-t244376#675716 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more