Baťa, Tomáš

Bata, Tomas
     
Příjmení:
Surname:
Baťa Bata
Jméno:
Given Name:
Tomáš Tomas
Jméno v originále:
Original Name:
Tomáš Baťa
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.04.1876 Zlín /
03.04.1876 Zlin /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
12.07.1932 Otrokovice /
12.07.1932 Otrokovice /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
referaty.atlas.sk
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tomas_Bata
www.tahaky-referaty.sk
URL : https://www.valka.cz/Bata-Tomas-t25411#391487 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tomáš Baťa
* 3. apríl 1876, Zlín
+ 12. júl 1932, Otrokovice


Značka Baťa bola v 20.storočí svetoznáma a prosperujúca spoločnosť. Podniky na výrobu obuvi sa postupne rozšírili z Česka do celého sveta. Postupne boli založené podniky na Slovensku (Baťovany, dnes Partizánske), v Chorvátsku (Borovo), Polsku (Chelmek, Otmęt), Holandsku (Best), Švajčiarsku (Möhlin) v USA (Belcamp), Indii (Batanagar) a Brazílii (Batatuba).


Tomáš Baťa sa narodil do rodiny obuvníka v roku 1876. Rodina Baťovcov sa výrobou obuvy zaoberala už od roku 1667. Už v mladom veku sa tento budúci obuvnícky magnát začal zaujímať o rodinné remeslo. Počas práce v Prostějove sa začal zaujímať o zjednodušenie výroby topánok čím by dokázal ušetriť nielen čas ale aj peniaze. Svoje poznatky sa síce snažil pretaviť do skutočnosti avšak samostatné podnikanie vo Viedni po krátkom čase skrachovalo a tak bol Baťa nútený vrátiť sa domov.


V roku 1894 však nastáva akýsi zlom v jeho kariére. Súrodenci Baťovci si za dedičstvo po zosnulej matke založili vlastný podnik. Vtedy zrejme ešte netušili, že práve tento podnik položil základy úspechu značky Baťa. Spočiatku podnik zamestnával 10 robotníkov. Po presťahovaní do väčších priestorov v roku 1900 dával podnik prácu 120 robotníkom. Ako plynul čas podnik sa stále rozrastal vo väčších a väčších priestorov a zamestnával čoraz viac pracovníkov. Zo zväčšujúcim sa počtom pracovníkov si Tomáš Baťa začínal uvedomovať potrebu ubytovanie pre svojich ľudí. Riešením sa stali lacné domy z tehál ktoré nájdeme aj dnes v mnohých mestách v blízkosti jeho tovární.


Obrovský rozkvet podniku nastal počas prvej svetovej vojny. Spoločnosť vtedy dostala zákazku na výrobu 50 000 párov vojenskej obuvi (tzv. bagančiat.). Nič však nie je dokonalé a problémy sa nevyhli ani jemu. Najväčším problémom boli povolávacie rozkazy zamestnancov. Nízky počet pracovníkov bol však vyriešený prácou ruských vojnových zajatcov a tak podnik mohol v pokoji vyrábať 6000 párov denne. Mohlo sa zdať, že problémom je koniec ale život si vždy predsa len niečo nájde.


Po skončení prvej svetovej vojny nastali problémy. Armáda už nepotrebovala obuv a zahraničný trh bol taktiež vďaka hospodárskej kríze zatvorený. Zníženie výroby, množstvo nepredaného tovaru v skladoch a čo bolo najhoršie štrajk robotníckych odborov. Znížením ceny obuvi a platov robotníkov dokázal spoločnosť zachrániť. Predaj obuvi za polovičnú cenu konkurenciu doslova zlikvidoval. V roku 1923 už existovalo 123 Baťových predajní.


V roku 1923 sa taktiež rozhodol kandidovať na post starostu mesta Zlín. Výsledok zrejme nebol prekvapivý. Tomáš Baťa voľby vyhral.


V roku 1924 si začal uvedomovať potrebu výchovy mládeže pre svoj podnik. A tak v roku 1925 otvoril po prvý krát brány „Baťovej školy práce“. Vo svojej škole zaviedol psychologické testy, zdravotné prehliadky a rovnošaty. Pre učňov pochádzajúcich z iných miest vytvoril školský internát. Systém vzdelávania rozdelil do troch stupňov. 1. stupeň – dvojročná odborná škola, 2. stupeň – dvojročná priemyselná majstrovská škola a 3. stupeň – dvojročná vyššia priemyselná škola s maturitou. Okrem výchovy učňov zaviedol rozličné kurzy pre administratívnych pracovníkov.
V roku 1925 už pracovalo v Baťovej továrni v Zlíne 5200 pracovníkov a denný výrobný plán dosahoval 100 000 párov obuvi. Takýto počet pracovníkov si vyžadoval špecifický druh kontroly. A tak Baťa prišiel na nápad Samosprávnych dielní. Cieľom tejto reformy bolo rozdelenie podniku na menšie celky. V každej dielni pracoval vedúci majster, ktorý za svoju dielňu niesol zodpovednosť. Okrem rozdelenia továrne na oddelenia, rozdelil taktiež platy zamestnancov do štyroch skupín. 1. - Pevná mzda –pre technicko-hospodárskych a administratívnych pracovníkov, 2. - Individuálna úlohová mzda – pre pracovníkov na niektorých špeciálnych postoch, 3. - kolektívna úlohová mzda – pre pracovníkov v dielňach,
a 4.- mzda účasti na zisku – pre vedúcich pracovného úseku.


V rokoch 1926–1928 expandovala spoločnosť Baťa do viacerých Európskych krajín. V továrni sa prešlo na pásovú výrobu a doteraz rodinná firma sa stala akciovou spoločnosťou s čistým obratom 1,9 miliardy Kčs.


12. júl 1932 mal mať v živote Tomáša Baťu zrejme oslavný charakter. Spolu so svojím pilotom Jindřichem Broučkem mal letieť do Švajčiarska otvoriť ďalšiu zahraničnú pobočku. Otvorenia sa však nikdy nedočkal. Tesne po štarte sa jeho lietadlo zrútilo na pozemkoch jeho vlastnej firmy. V troskách svojho lietadla našiel smrť.


Tomáš Baťa po sebe zanechal obrovskú prosperujúcu spoločnosť, ktorá mala viac ako 60 pobočiek po celom svete. Dokázal z ničoho vytvoriť prosperujúci podnik s miliardovými ziskami a splniť si tak americký sen. Po smrti tohto obuvníckeho mága sa jeho nástupcom stal nevlastný brat, Jan Antonín Baťa.



Zdroj:
referaty.atlas.sk
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tomas_Bata
www.tahaky-referaty.sk

Baťa, Tomáš - Tomáš Baťa při práci

Tomáš Baťa při práci
Baťa, Tomáš - Typické rodinné domky pro zaměstnance Baťových závodů

Typické rodinné domky pro zaměstnance Baťových závodů
URL : https://www.valka.cz/Bata-Tomas-t25411#290473 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more