Inocenc III.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

papež Inocenc III. (Innocens Tertius)


(asi 1161 - 1216)


- vl. jménem Lothario dei Conti di Segni
- papežem 8. ledna 1198 - 16. července 1216
URL : https://www.valka.cz/Inocenc-III-t27210#97077 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Papež Inocenc III. (177. papež)



Římský šlechtic, syn papeže Klementa III.
Vlastním jménem Lothar ze Segni v Anagni.
Narozen 1160/61 v Gavignanu (Segni).


Zvolen 8. ledna 1198 ještě v den smrti svého předchůdce Celestina III., v době zvolení nebyl ještě knězem, pouze kardinálem jáhnem. (Jáhen = laik, který má jen část pravomocí vysvěceného kněze). Knězem vysvěcen 21. února 1198. Vzdělání získal v Paříži, byl cílevědomý a neúnavný ve svém snažení.


Okamžitě po zvolení reorganizoval celý aparát, zmenšil počet úřadů a zefektivnil jejich práci. Do dějin vstoupil jako druhý zakladatel církevního státu, když ihned po zvolení začal připojovat k Papežskému státu území, které mu bylo protiprávně odňato (markrabství Ancona a vévodství Spoleto). Svou nestálou politikou vůči Německu, kdy se přikláněl střídavě k několika německým vůdcům, se zasloužil o sjednocení německé říše. Papež prosazoval svou svrchovanost nad všemi lidmi, chudými i šlechtici. A skutečně také král anglický, aragonský, český, dánský, polský, portugalský a uherský přijímali formálně své země od papeže jako léno.


Soustředil se také na uspořádání 4. křížácké výpravy. Křižáci v roce 1202 obsadili Zadar a roku 2004 dobyli a vyplenili křesťanskou Konstantinopol, což poznamenalo vztahy s východními křesťany a zabránilo vytvořit unii s řeckou církví.


Podporoval reorganizaci církevních řádů, a jejich návratu k prvotní ideji žebravých řádů, ztrátou majetku měli řády ztratit i svou moc a vrátit se ke svému poslání (vzdělávat, léčit, šířit víru …). Tvrdě postupoval proti kacířům (roku 1208 vyhlásil křížovou (algibenskou) výpravu do jižní Francie, kde došlo k masakru algibenských a katarů, prohlášených za kacíře, což trvale poznamenalo vztahy Vatikánu a Francie). Za jeho vlády v roce 1215 proběhl IV. lateránský koncil, který mimo jiné stanovil předepsaný způsob oblékání pro Židy a muslimy, aby se dali rozeznat od křesťanů a neuzavřeli s nimi manželství.


Zemřel 16. července 1216 v Perugii na horečku.
Pohřben v Římě v bazilice sv. Jana Lateránského.
Po něm zvolen papež Honorius III.
URL : https://www.valka.cz/Inocenc-III-t27210#101526 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more