Roosvelt, Eleanor Anna

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Eleanor (Anna) Roosvelt - "první dáma", diplomatka a humanistka


(1884 - 1962)



Narodila se 11. října 1884 v New Yorku jako dcera Elliotta, mladšího bratra Theodora Roosevelta. Otec rodinu opustil, když jí bylo šest let a její matka Anna Hall jí dala na výchovu do klášterní školy. Odtud byla za drobný prohřešek vyloučena a poté se matka její výchovy chopila sama. Záhy však zemřela a osiřelá Eleonor byla svěřena babičce, protože její otec – alkoholik a zhýralec, byl donucen svým bratrem – prezidentem, aby na svoji dceru převedl veškeré své jmění a prohlásil se pro ni za mrtvého. Strýc poté dohlížel na Eleonořinu výchovu a v patnácti letech ji poslal do soukromé školy v Anglii. Po svém návratu žila u příbuzných v New Yorku.


Na jaře 1902 se ve vlaku setkala se svým vzdáleným bratrancem Franklinem D. Rooseveltem a ten se do ní zamiloval. Vztah byl vzájemný a tak se 17. března 1905 za účasti prezidenta Theodora Roosevelta konala v New Yorku svatba. O rok později, v květnu 1906 se narodila dcera Anna a v následujících letech ještě pět synů, z nichž jeden zemřel v kojeneckém věku.

Eleanor podporovala manžela v jeho politické kariéře a po zvolení F. D. Roosevelta prezidentem se jako první z manželek amerických prezidentů zapojila do veřejného života. Podílela se na přípravě důležitých rozhodnutí a byla poradkyní manžela v otázkách sociální politiky. Přesto, že v soukromí jejich manželství již přestalo fungovat, zůstávala svému manželovi věrně po boku, navštěvovala organizace pro sociální podporu a za války také vojenské základny a pracoviště. V rozporu s tradicí přijímala zahraniční delegace, pořádala tiskové konference a v novinách pravidelně vydávala sloupek Můj den, kde rozvíjela humanitární témata.


Když prezident F. D. Roosevelt v roce 1945 zemřel, jeho nástupce H. S. Truman ji jmenoval delegátkou v OSN, kde předsedala Komisi pro lidská práva při OSN a v roce 1948 se významným způsobem podílela na formulaci a schvalování Všeobecné deklarace lidských práv. Zemřela v New Yorku 7. listopadu 1962. Americký státník A. E. Stevenson o ní tehdy prohlásil: „Než aby proklínala tmu, raději rozsvěcovala svícny. Její zápal vyzařoval do celého světa.
URL : https://www.valka.cz/Roosvelt-Eleanor-Anna-t27346#97585 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more