Dietrich, Marlene

     
Příjmení:
Surname:
Dietrich Dietrich
Jméno:
Given Name:
Marie Magdalene Marie Magdalene
Jméno v originále:
Original Name:
Marie Magdalene "Marlene" Dietrich
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
27.12.1901 Schöneberg /
27.12.1901 Schöneberg /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
06.05.1992 Paríž
06.05.1992 Paríž
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marlene_Dietrich
URL : https://www.valka.cz/Dietrich-Marlene-t28565#419721 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Marlene Dietrich - herečka, zpěvačka, příslušnice americké armády

(1901 - 1992)


Narodila se jako Maria Magdalena von Losch 27. prosince 1901 v Berlíně, v rodině pruského důstojníka. Stala se herečkou, ale hvězdu z ní udělal až film Modrý anděl z roku 1930. Byl také začátkem její spolupráce s režisérem Josephem von Sternbergem, s nímž ještě téhož roku odjela do Hollywoodu, kde se stala prototypem svůdné ženy-vampa.

Od nástupu Hitlera k moci v Německu se angažovala v boji proti nacistickému režimu. Nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels usiloval o její návrat do Německa a v roce 1936 k ní vyslal delegaci s exkluzívní nabídkou působení v německých filmových studiích Ufa, byl však důrazně odmítnut. Neuspěl ani o rok později, kdy Marlene naposledy navštívila předválečné Německo. V roce 1939 se stala americkou občankou a po rozchodu s von Sternbergem se v roce 1943 rozhodla vstoupit do armády. Stala se členkou americké vojenské jednotky USO (United Services Organization), která pořádala vystoupení pro americké vojáky na bojištích v severní Africe, Itálii a Francii. Se svou jednotkou se zúčastnila osvobozování Německa a nejednou se ocitla v nebezpečí na předním okraji fronty.

Po kapitulaci Německa v květnu 1945 se v Berlíně setkala se starší sestrou Elizabeth, která byla kvůli Marlene vězněna v Bergen-Belsenu. Mnoho Němců pohlíželo na Ditrichovou v americké uniformě jako na zrádkyni a proto se Marlene rozhodla Německo opustit a vrátit se do Spojených států.

Od konce 50. let slaví velké úspěchy jako zpěvačka v mezinárodním showbussinesu a pořádá turné po celém světě. Roku 1961 ztvárnila vynikajícím způsobem roli ve známém filmu Norimberský proces. V letech 1967-68 pak působila na newyorské Brodwayi. Divadlu se věnovala až do roku 1975, kdy se po zlomenině krčku rozhodla opustit natrvalo jeviště. Poté se stáhla do ústranní a usadila se v Paříži, kde 6. května 1992 zemřela.

Marlene Ditrichová se v letech 1947 - 50 stala držitelkou Medaile Svobody a francouzského Řádu Čestné legie.
URL : https://www.valka.cz/Dietrich-Marlene-t28565#100437 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more