Talleyrand-Périgord, Charles Maurice

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord,
kníže de Bénévent (fr., v italštině Benevento)


nar.: 2.2.1754
zemř.:17.5.1838



- ministr zahraničí, politik a diplomat



Pocházel z hraběcí rodiny. Od čtyř let následkem nešťastném pádu z koně již celý život kulhal. Byl přinucen otcem ke vstupu do církevního řádu. Absolvoval studium na Sorbonně, nicméně vzhledem k nechuti žít život abbého a též díky velmi dobrému hmotnému zabezpečení žil rozmařilým životem, nicméně studiu a četbě se věnoval neustále. V lednu 1789 byl jmenován biskupem Autunským. Na jaře 1789 se nechal zvolit poslancem do církevní komory Generálních stavů.


Postavil se na stranu revoluce, v roce 1790 se účastnil coby poslanec Národního shromáždění oslav dobytí Bastily. Potvrdil odluku církve od státu, podal demisi z biskupství. Stal se francouzským vyslancem v Londýně, nicméně jeho mise byla neúspěšná, neboť jeho osoba nebyla pro Anglii přijatelná. Byl z Anglie vypovězen. V roce 1793 byl jedním z prvních poslanců přísahajících na Republiku, nicméně v roce 1794 musel odejít do exilu. V letech 1794-1796 pobývá v USA. V roce 1796 byl vymazán ze seznamu nežádoucích osob a vrací se do Francie, kde se dává do služeb Direktoria a od roku 1797 je ministrem zahraničí.


V listopadu 1799 pomáhá Napoleonovi provést státní převrat a ve své funkci ministra zahraničí je potvrzen i nadále. V roce 1803 se velmi výrazně osobně angažoval při prodeji Louisiany Spojeným státům. V roce 1804 se poprvé protiví Napoleonovi, když zatčení a smrt vévody z Enghienu označí za chybu. V roce 1806 je Napoleonem jmenován knížetem Beneventským, kteréžto knížectví leželo v jižní Itálii. Na přelomu let 1809-1810 přemlouvá cara Alexandra I., aby nedával souhlas ke sňatku velkokněžny Anny Pavlovny s Napoleonem. Je proti Napoleonovu ruskému tažení a začíná vyjednávat s Rakouskem, Ruskem, Pruskem i Anglií.


V roce 1814 přesvědčí cara Alexandra I., že návrat republiky není možný a nejvhodnějším řešením pro Francii je návrat Bourbonů. I za první restaurace je ministrem zahraniční. Na Vídeňském kongresu dosáhl pro Francii výrazných úspěchů, kdy argumenty dosud používané proti Francii obrátil proti spojencům, úřad ministra zahraničí mu však byl brzy odňat.


V roce 1830 dopomohl rodu Orleánskému k nástupu na trůn za což byl odměněn úřadem francouzského vyslance v Anglii, který zastával až do roku 1834.


"Talleyrand, kníže Beneventský, zakladatel moderní diplomacie, Napoleonův ministr zahraničí, král intrikánů. Zradil církev pro revoluci, jakobíny pro Direktorium, direktorium pro Napoleona, Napoleona pro Alexandra a Alexandra pro Anglii. Těsně před smrtí přistoupil k církvi, takže zradil i satanáše." Toto je názor z knihy Richarda Blatného na vysoký počet obratů v Talleyrandově jednání. Maurois popisuje situaci, kdy se Talleyrand při přísaze věrnosti Ludvíku Filipovi smutně usměje a řekne: veličenstvo toto je již moje třináctá… Věru hektický život měla Talleyrandova generace. Na jiném místě Maurois píše, že Talleyrand nesloužil žádnému z vladařů ani režimu, nýbrž Francii. Zde je tedy vidět jiný pohled na to co jeden nazývá zradou.



Prameny:
Blatný, Richard: Napoleonská encyklopedie. Praha, Aquarius, 1995. ISBN 80-902062-0-4.
Maurois, André: Dějiny Francie. Praha, NLN, 1994. ISBN 80-7106-098-4.
Steklač, Vojtěch: Tajemství skarabea. Praha, Albatros, 1983.
URL : https://www.valka.cz/Talleyrand-Perigord-Charles-Maurice-t28756#238826 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Podobizna




Zdroj: www.armchairgeneral.com
URL : https://www.valka.cz/Talleyrand-Perigord-Charles-Maurice-t28756#331443 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more