7,62 mm kulomet Kalašnikova (PK, PKS, PKB, PKM, PKMS, PKMB, PKT, PKTM)

Přehledové téma

Kalashnikov 7.62 mm machine guns




Soviet/Russian production:





Foreign production:



  • UP-7,62
    - Azerbaijani version of the PKM machine gun


  • HP-7,62
    - modified version of the UP-7.62 machine gun


  • MG
    - Bulgarian licensed version of the PK machine gun


  • MG-M1
    - Bulgarian licensed version of the PKM machine gun


  • MG-M1S
    - modified version of the MG-M1 machine gun


  • MG-1M
    - redesigned version of the MG-M1 machine gun


  • Universal machine gun type 80
    - Chinese version of the PKM machine gun



URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#151861 Version : 0
Here you have it twice..
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#36204 Version : 0
in Bulgaria is produced a copy of the PKM and PKS under the designation 7,62x54 MG-1M and 7,62x54 MG-1S and in the caliber 7,62x51 NATO under the designation 7,62x51 MG-1M and 7,62x51 MG-1S,
I will give the TTD for the caliber of 7,62x54R in brackets for the caliber of 7,62x51 NATO if the data are different
Length: 1160 mm
Barrel length: 605 mm
Muzzle velocity: 825 m/s (830 m/s)
Weight: 8,85 kg (8 kg)
Rate of fire: 650 rounds/min (600 rounds/min)
The practical rate of fire: 250 rounds/min
Max. effective range: 3800 m
Durability of weapons: 25 000 shots
Belt: 100 and 200 rounds
archives of the author.
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#306911 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ahoj koukal jsem na jedno video
www.youtube.com
ve 3:51 tam vojak strili z kulometu PK a misto zasobniku pouziva takovy batoh na zadech ze ktereho vytahuje pas, nevite nekdo jak se to nazyva?
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#334985 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

myslím že to co má na zádech je normální batoh a v něm je schránka s pásem (druhá je normálně pod zbraní) z té na zádech je veden pás, který vždy po dávce rukou vytáhne a střílí dál. Myslím že nejde o nic speciálního, ale prostě o normální schránku nesenou takto a použitelnou v podstatě asi jen při střelbě vleže.
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#335002 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vedle RPK 74 jsem měl možnost zastřílet si i z tohoto kulometu a musím konstatovat, že z hlediska bojového použití je velmi dobře konstruován. Oproti UK vz. 59 celkově lépe "sedí" v rukách i při střelbě delšímu dávkami a dobře se kontroluje. Jedním z důvodu je zřejmě i skutečnost, že pažba zbraně je umístěna téměř v ose hlavně a myslím, že se to příznivě odráží i v přesnosti střelby. Proto, že prázdné nábojnice ze zbraně vyletují výhozním okénkem na levé straně pouzdra závěru, směrem k zemi a poněkud vzad, je třeba při střelbě zaujmout správnou polohu levé ruky a nevystrkovat levý loket příliš do strany. Důvod je ten, že nábojnice pak mají snahu odrážet se od levého předloktí, což je dost nepříjemné, zejména pokud se střílí v košili s krátkým rukávem. Leváci mají tedy v tomto směru výhodu, ale pro praváky je to jen věc cviku.
Zbraň je velmi spolehlivá, konstrukčně jednoduchá a uvnitř je překvapivě málo součástek. Je na první pohled patrné, že byla konstruována s rozmyslem a na základě skutečných bojových zkušeností. Není divu, že je ve světě tak oblíbená a rozšířená a že je vyráběna v mnoha modifikacích.
Domnívám se, že tento kulomet u jednotek ČSLA nikdy zaveden nebyl. Pokud vím, tak v současné době je též používán jako palubní kulomet osádkami vrtulníků Mi 17 letectva AČR, nasazených v Afghánistánu.
Poslední známou modifikací je PKM PECHENEG, který je však z hlediska svého taktického použití určen především jako podpůrná zbraň pro jednotky SPECNAZ, průzkumné a výsadkové skupiny. Zbraň má zcela novou těžší hlaveň, která je chlazena proudem vzduchu na podobném principu jako u kulometu Lewis a není vyměnitelná i když ji lze demontovat za účelem čištění a kontroly. Kulomet má pravděpodobně kadenci až 800 ran/min (to dosvědčují vzácná videa), je velmi přesný, při čemž některé prameny uvádějí až do vzdálenosti 1500 m. Tytéž prameny uvádějí, že ze zbraně lze vystřelit v jedné dávce nepřetržitě až 600 ran, bez rizika, že se zasekne. Kulomet PKM Pecheng byl zkonstruován na základě požadavků a zkušeností speciálních jednotek z bojů v Afghánistánu a v Čečensku. Je nesporné, že těmto jednotkám může v kritických situacích zajistit účinnou podporu a v rozhodujících fázích střetnutí zajistit i výraznou palebnou převahu. O zavedení zbraně u pěších jednotek se neuvažuje
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#429285 Version : 0

Citace - Jan Kamiš :


I believe that this machine gun for units OF never been introduced was not. As far as I know, currently it is also used as the on-board machine gun osádkami Mi-17 CZECH air forces, deployed in Afghanistan.


I got you a little poopraviť, in JANUARY the bol this guľomet established vo version uvádzanej in zozname dokumentácie ako PKMB and at the same time indexom 6P6M (PKM) (so baba advise Cool). Weapon bola upevnená in stojan 6U1 určenom pre verziu PKB /PKMB ako súčasť protilietadlového ensemble the Strela-10 M, where formed the podpornú gun cooperatives and bol lafetovaný on držiaku before poklopom veliteľa. (See photos vyššie Wink ).
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#429286 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ako rozžhaviť hlaveň...
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#739586 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more