Devjatajev, Michail Petrovič

Devyatayev, Mikhail Petrovich
Михаил Петрович Девятаев
     
Příjmení:
Surname:
Devjatajev Devyataev
Jméno:
Given Name:
Michail Petrovič Mikhail Petrovich
Jméno v originále:
Original Name:
Михаил Петрович Девятаев
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
nadporučík Senior Lieutenant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
08.07.1917 Torbejevo /
08.07.1917 Torbeyevo /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
24.11.2002 Kazaň /
24.11.2002 Kazan /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- hrdina Sovětského svazu
- člen KS SSSR od roku 1959
- v roce 1972 vydal své paměti
- hero of Soviet Union
- member of CPSU since 1959
- in 1972 published his memoirs
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Devyataev
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Devjatajev-Michail-Petrovic-t31440#674476 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Devjatajev Devyataev
Jméno:
Given Name:
Michail Petrovič Mikhail Petrovich
Jméno v originále:
Original Name:
Михаил Петрович Девятаев
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.1940 Vorošilovova vojenská letecká škola pilotů
DD.MM.RRRR-DD.MM.1940 Voroshilov Military Aviation School for pilots
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR 104. gardový stíhací letecký pluk
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR 104th Guards Fighter Aviation Regiment
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Devyataev
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Devjatajev-Michail-Petrovic-t31440#674477 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Gv. st. lejtenant Michajl P. Devjetajev – pilot, stíhač


(1917 – 2002)



Hrdina Sovětského svazu


Michail Petrovič se narodil 8. července 1917 ve vsi Torbjevo jako třinácté dítě mordovských rolníků Devjetajevých. Po ukončení základní školy v roce 1933 začal studovat na Průmyslové škole říční plavby v Kazani a zároveň se stal členem místního aeroklubu. V roce 1938, po ukončení školy, byl povolán do Rudé armády. Protože byl absolventem pilotního kurzu aeroklubu, vyslal ho armáda do Vojenského leteckého učiliště V. P. Čkalova pro piloty stíhacích letadel, které úspěšně absolvoval v roce 1940.


Hned v prvním roce války, v září 1941, byl sestřelen a utrpěl přitom těžké zranění nohy. Po vyléčení byl od stíhaček přeřazen k nočnímu bombardovacímu pluku, kde pilotoval sanitní letadlo. Setkání s A. I. Pokryškinem v květnu 1944 změnilo jeho osud a přimělo ho znovu se vrátit k stíhacímu letectvu. Stal se velitelem zvěna 104. gardového stíhacího pluku 2. letecké armády 1. ukrajinského frontu. Gvardij st. lejtěnant Devjetajev sestřelil ve vzdušných soubojích devět německých letadel. 13. července byl však jeho P-39 v oblasti Lvova zasažen a Devjetajev musel seskočit padákem na území obsazené nepřítelem a padl do zajetí. Byl poslán do Lodžského zajateckého tábora, odkud se 13. srpna se skupinou jiných zajatých pilotů pokusil uprchnout. Celá skupina však byla dopadena a skončila v táboře smrti – Sachsenhausenu. Tam se Devjetajevovi podařilo zaměnit dokumenty a z odsouzeného se tak rázem stal pomocník. Byl odeslán na ostrov Usedom, kde probíhala výroba balistických raket V-2. 8. února 1945 se skupině deseti sovětských zajatců vedených Devjetajevem podařil neuvěřitelný čin, když se zmocnili bombardéru He-111 a uletěli v něm z ostrova. Němci sice ihned vyhlásili poplach a vyslali za nimi stíhací skupinu, ale nepodařilo se jim letadlo se zajatci dostihnout. Tím však problémy uprchlíků neskončily – na linii fronty spustily sovětské protiletadlové baterie proti německému bombardéru zběsilou palbu a tomu se jen tak tak podařilo přistát. Jaké bylo překvapení velitele dělostřelectva 61. armády, když z letadla vyskákali Rusové v pracovních oblecích. Ani na hlavním velitelství, kde zajatci podali zprávu o rozmístění tajných továren na výrobu německých raket, nevěřili, že by se někomu mohl podařit takový „kousek“ a nařídili podezřelé zajatce odeslat k trestné rotě, než bude jejich případ řádně vyšetřen. Devjetajev se jen náhodou dožil konce války a v listopadu 1945 byl z armády propuštěn.


Po válce jen s velikými obtížemi hledal práci, a přesto, že měl v kapse diplom kapitána říční lodi, přijali ho v roce 1946 pouze jako závozníka v Kazaňském říčním přístavu. Teprve v roce 1957 byl na osobní přímluvu konstruktéra raket S. P. Koroljova spolu s ostatními druhy rehabilitován. Články o jejich neuvěřitelném činu v době války se objevily ve všech novinách, což mělo za následek, že Michajlu Petroviči Devjetajevovi byla 15. srpna 1957 udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR.


Michajl Devjetajev žil do konce svého života v Kazani a pracoval jako kapitán říční lodi, dokud mu sloužilo zdraví. Stal se čestným občanem Mordovské autonomní republiky, města Kazaně a dvou německých měst na ostrově Usedom.


Zemřel v Kazani 24. listopadu 2002.


Девятаев, М.: П. Побег из ада, Казань, 2000
http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=735

URL : https://www.valka.cz/Devjatajev-Michail-Petrovic-t31440#113539 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tento pilot je i zapsán v Guinessově knize rekordů jako jediný pilot na světě, který byl svou vládou za tentýž čin nejprve odsouzen do vězení a posléze odměněn nejvyšším státním vyznamenáním.


Na obrázku je pomník, postavený Devjatajevovi na Arpském hřbitově v Kazani


pramen: www.rg.ru/2003/12/16/devyataev.html
URL : https://www.valka.cz/Devjatajev-Michail-Petrovic-t31440#113600 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more