Bľucher, Vasilij Konstantinovič

Blyukher, Vasiliy Konstantinovich
Василий Константинович Блюхер

     
Příjmení:
Surname:
Bľucher Blyukher
Jméno:
Given Name:
Vasilij Konstantinovič Vasiliy Konstantinovich
Jméno v originále:
Original Name:
Василий Константинович Блюхер
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
maršál Sovětského svazu Marshal of the Soviet Union
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
01.12.1890 Barščinka, Jaroslavská oblasť /
01.12.1890 Barschinka, Yaroslavl Oblast /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
09.11.1938 Moskva /
09.11.1938 Moscow /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- zatčen 22.10.1938, zabit při výslechu
- rehabilitován 09.03.1956
- arrested in 22.10.1938, killed during interrogation
- rehabilited 09/March/1956
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
Fidler, Jiří: Stalinovi maršálové. Brno, Books 1998
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Blucher-Vasilij-Konstantinovic-t32572#497662 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Bľucher Blyukher
Jméno:
Given Name:
Vasilij Konstantinovič Vasiliy Konstantinovich
Jméno v originále:
Original Name:
Василий Константинович Блюхер
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
20.11.1935 maršál Sovětského svazu
20.11.1935 Marshal of the Soviet Union
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Fidler, Jiří: Stalinovi maršálové. Brno, Books 1998
Краснов, Д.: Загадки орденов маршала Блюхера in SAMMLUNG/КОЛЛЕКЦИЯ № 2/2009, Журнал интернет-форума Фалеристика, str. 3-9
www.generals.dk
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Blucher-Vasilij-Konstantinovic-t32572#526054 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Maršál Sovětského svazu Vasilij Konstantinovič Bľucher


(1889 - 1938)



Narodil se 19. listopadu (1. prosince) 1889 ve vsi Baršinka u Rybinska v rolnické rodině. Chodil do církevní školy, po jejímž ukončení v roce 1904 ho otec vzal do Petrohradu, kde začal pracovat jako příručí v obchodě. Poté co byl propuštěn za účasti na mítinku pracujících, odešel do Moskvy, kde se stal dělníkem ve vagonce. Za organizování stávky na závodě v Mytišinsku byl pak v roce 1910 odsouzen na dva a půl roku do vězení.


V roce 1914 narukoval do armády a zúčastnil se první světové války. Sloužil jako voják 8. armády pod velením generála A. A. Brusilova a svoji odvahou si vysloužil Svatojiřský kříž. O rok později byl raněn a v hodnosti poddůstojníka demobilizován. Poté znovu pracoval jako dělník v Nižným Novgorodu a v Kazani, kde v roce 1916 vstoupil do bolševické strany. Po únorové revoluci v roce 1917 se na příkaz strany vrátil do armády a stal se předsedou plukovního výboru v Samaře. Po bolševickém převratu v říjnu téhož roku se pak ujal funkce člena Vojenského revolučního výboru v Samaře a v listopadu byl vyslán do Čeljabinska, kde stanul v čele místního Vojenského revolučního výboru jako náčelník štábu Rudých gard.


Od března 1918 bojoval v občanské válce proti bělogvardějcům, velel oddílům bojujícím proti generálu A. J. Dutovovi a následně partyzánské Uralské armádě. V jejím čele za čtyřicet dní prošel 1.500 kilometrů dlouhou bojovou cestu z Orenburku na Ural a za vítězství nad „bílou“ Orenburskou armádou jako jeden z prvních získal Řád Rudý prapor. V září 1920 velel střelecké divizi v bojích proti A. V. Kolčákovi a od října 1920 velel Perekopské úderné skupině armád na Krymu, který se mu za cenu značných ztrát podařilo dobýt. Za vítězství nad Wrangelem byl vyznamenán dalšími dvěma Řády Rudý prapor a čtvrtý poté získal za dobytí posledních bělogvardějských pozic na Dálném východě v únoru 1921. Se skončením bojů byl na jaře 1921 jmenován ministrem obrany loutkové tzv. Dálněvýchodní republiky a její lidové revoluční armády. Po jejím připojení k SSSR ho vláda vyslala do Číny, kde působil v letech 1924 – 27 jako hlavní vojenský poradce Kuomintangu. Po převzetí moci Čankajškem v roce 1927 a přerušení spolupráce se SSSR z Číny odjel zpět do SSSR.


Po návratu do vlasti byl pověřen velením Ukrajinského vojenského okruhu. V roce 1930 získal spolu s Řádem Lenina svůj pátý Řád Rudého praporu, čímž se stal jeho plným kavalírem. Téhož roku byl jmenován velitelem samostatné Dálněvýchodní armády a prakticky se tak stal vojenským diktátorem na Dálném východě a od roku 1934 také členem ÚV VKS(b). V roce 1935 se stal jedním z prvních pěti maršálů Sovětského svazu.


V letech 1936 – 38 se zúčastnil provádění čistek v Rudé armádě, byl členem vojenského tribunálu, který odsoudil k smrti skupinu vysokých vojenských činitelů v čele s M. N. Tuchačevským. Od června do srpna 1938 velel skupině sovětských vojsk v oblasti jezera Chasan v sovětsko-japonské válce, která pod jeho velením utrpěla značné ztráty. To se stalo záminkou pro odvolání maršála V. K. Bľuchera z funkce velitele Dálněvýchdoní armády, obvinění ze spiknutí a jeho zatčení 22. října téhož roku. Následkem nelidského zacházení při výslechu 9. listopadu 1938 zemřel v pevnosti Lefortovo. V roce 1956 byl rehabilitován.


ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Blucher-Vasilij-Konstantinovic-t32572#117576 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more