Banér, Johan

     
Příjmení:
Surname:
Banér Banér
Jméno:
Given Name:
Johan Johan
Jméno v originále:
Original Name:
Johan Gustafsson Banér
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
polní maršál Field Marshal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
23.06.1596 Djursholm
23.06.1596 Djursholm
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
10.05.1641 Halberstadt, Sasko
10.05.1641 Halberstadt, Saxony
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
vrchni velitel švédských vojsk
švédský státní rada
Commander in Chief of Swedish Army
Privy Councillour
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
účastník 30. leté války He fought in Thirty Years' War
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Johan_Banér
URL : https://www.valka.cz/Baner-Johan-t35333#129811 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fältmarskalk Johan Banér


Johan Banér se narodil na zámku Djursholm. Jeho otec a strýc byli popraveni za velezradu, pro svou podporu Zikmunda III. Navzdory tomu mezi ním a Gustavem Adolfem II. panovalo přátelství. V roce 1615 vstoupil do armády a za bojů s Ruskem a Polskem prokázal svou odvahu a byl ve věku 25 let povýšen na plukovníka.


Když v roce 1630 Gustav Adolf vpadl do severního Německa, Banér byl jedním z jeho nejbližších podřízených. Za bitvy u Breitenfeldu vedl pravé křídlo švédského jezdectva. Při nezdařeném útoku na Valdštejnův tábor u Alta Veste byl Banér zraněn a zanedlouho poté, zatímco Gustav Adolf směřoval vstříc svému osudu u Lützenu, dotal Banér velení na západě, kde bojoval s císařským generálem Aidringerem. Dva roky poté už polní maršál Banér se 16 000 vojáky a spolu se saskou armádou vpadl do Čech. Jeho vítězný postup se však zastavil poté, co byl Bernard Sasko-Výmarský poražen v bitvě u Nördlingen.


V následujícím období se Švédové museli vypořádat s následky drtivé porážky u Nördlingen a až po vystoupení Francie a po bitvě u Wittstocku obnovili své postavení nejvýznamnější síly v Německu. I v této těžké době se Banér osvědčil jako skvělý velitel, když osvobodil posádku obleženou v Torgau. Poslední z Banérových velkých akcí byl útok na Řezno, kde se právě konal říšský sněm. Tento útok uprostřed zimy (v 17. století něco VELMI neobvyklého a překvapivého) selhal pouze kvůli proboření ledu na Dunaji pod vojáky. Banér se stáhl do Halberstadtu, kde jmenoval svým nástupcem Torstensona a 10. května zemřel.


Banér byl mezi svými vojáky velmi oblíben a byl považován za jednoho z nejschopnějších velitelů Gustava Adolfa.
URL : https://www.valka.cz/Baner-Johan-t35333#150095 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more