Douglas SBD Dauntless

Douglas A-24 Banshee - přehled verzí

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Douglas SBD Dauntless
Přehled verzí


Letouny Douglas SBD Dauntless představovaly v průběhu druhé světové války základní střemhlavý bombardér používaný USN. První prototyp XSBD-1 vznikl na základě letounu Northrop BT-1, jehož koncepce byla konstrukčním týmem Douglas Aircraft Factory vedeným konstruktérem Edem Heinemannem přepracována na celokovový letoun určený k průzkumu a střemhlavému bombardování. Za tímto účelem byl XSBD-1 vybaven brzdícími klapkami na odtokové hraně křídla které byly kombinovány s klapkami vztlakovými (při startech a přistání se sklápí jen jejich spodní část, horní se vyklápí při brzdění ve střemhlavém letu) a výklopnou vidlicí pod trupem která ve střemhlavém letu zajišťovala vypuštění pumy mimo okruh vrtule.
Na první prototyp navázala série 57 letounů SBD-1, které s ním byly identické. Z SBD-1 následně vzniknul letoun SBD-1P určený k fotoprůzkumu, přičemž za tímto účelem byl vybaven fotokamerou.

Na základě zkušeností s provozem SBD-1 byla vytvořena odlehčená verze SBD-2 se zvětšeným doletem a větším dostupem. Bohužel ani SBD-2 ani fotoprůzkumná SBD-2P se nedočkaly přílišné obliby, protože jejich redukovaná výzbroj byla již v průběhu zkoušek považována za nedostatečnou.
Totéž se však nedá říci o verzi SBD-3 která neoblíbené SBD-2 začala nahrazovat na konci roku 1940. Přestavba původní SBD-2 byla provedena na základě analýzy dosavadního nasazení střemhlavých bombardérů v Evropě. Nové letouny tak dostaly zpět původní výzbroj doplněnou dalším kulometem ráže .30 do zadního střeliště, který byl spřažen s původním kulometem, původní palivové nádrže byly nahrazeny samosvornými, bylo překonstruováno pancéřování letounu a do přídě letounu byl namontován výkonnější motor Wright R-1820-52 Cyclone. V této podobě byla zahájena sériová výroba z níž vzešlo celkem 585 letounů, nichž bylo 47 konvertováno na fotoprůzkumné SBD-3P. O Dauntless také poprvé projevilo zájem armádní letectvo, které zakoupilo 168 letounů této verze a zařadilo je do své výzbroje jako A-24 Banshee.Tyto letouny však nebyly identické s původní SBD-3, protože v nich (stejně jako i u dalších verzí letounů A-24) byla použita avionika a radiostanice obvyklá u armádního letectva, letoun byl zbaven přistávacího háku a jeho ostruhové kolečko bylo upraveno pro použití na pozemních letištích náhradou originální gumové obruče klasickou pneumatikou.
Úpravou SBD-3 vznikly verze SBD-4 a průzkumná SBD-4P, u nichž byla původní palubní 12V elektrická síť nahrazena 24V elektrickou sítí což umožnilo zástavbu další radiostanice a u některých letounů i zástavbu radiolokátoru ASP.
Na verzi SBD-4 navázala verze SBD-5 vybavená výkonnějším motorem Wright R-1820-60 Cyclone a nově zkonstruovaným pancéřováním. Tato verze se s 2964 vyrobenými kusy stala nejrozšířenější verzí typové řady SBD a v průběhu druhé světové války se stala také nejvytíženější a nejúspěšnější z celé typové řady SBD.
Verze SBD-6 s motorem Wright R-1820-66 Cyclone, která typovou řadu SBD uzavřela už potom představovala soumrak nad Dauntlessy protože masivní zavádění nepříliš oblíbených Curtiss SB2C Helldiver populární Dauntlessy postupně odsunulo na vedlejší kolej a ty až do konce druhé světové války plnily především výcvikové a druhořadé úkoly. Jejich koncem potom byl srpen 1945 kdy byly v poměrně krátké době definitivně vyřazeny a částečně nabídnuty k odprodeji přičemž v zahraničí (přesněji v Mexiku) dolétaly poslední letouny SBD až v roce 1959.

V průběhu druhé světové války létaly letouny SBD Dauntless ve všech významných bitvách pacifického válčiště.Svůj vstup do války si grandiozním způsobem odbyly v průběhu bitvy o Midway kde se jim podařilo potopit japonské letadlové lodě Akagi, Kaga, Hiryu a Soryu čímž japonské flotile zasadily nejdrtivější úder během druhé světové války. Následovala celá řada bitev v nichž bojovaly jak v rámci US Navy, tak i USMC a USAAC přičemž poslední velkou bitvou se pro ně stala Bitva u Filipín v roce 1944 po níž začaly být již výkonově nedostačující Dauntlessy rychle nahrazovány letouny Curtiss SB2C Helldiver. Dělo se tak často proti vůli osádek které se jen s nevolí vzdávali Dauntlessů přezdívaných "Slow But Deadly" ve prospěch výkonnějších avšak záludných a mnohdy nebezpečných Helldiverů (jejich přezdívku vzhledem k zachování slušnosti uvádět nebudeme).


Přehled verzí :

BT-1 - střemhlavý bombardovací letoun firmy Northrop
XBT-2 - prototyp pro plánovanou druhou generaci BT
XSBD-1 - označení závěrečné podoby XBT-2
SBD-1
SBD-1P - průzkumná modifikace SBD-1
SBD-2
SBD-2P - průzkumná modifikace SBD-2
SBD-3
SBD-3A - označení pro stroje bez přistávacího háku a s jinou avionikou objednané skrze US Navy, ale určené pro USAAC; zde označeny A-24
SBD-3P - průzkumná modifikace SBD-3
SBD-4
SBD-4P
SBD-5
SBD-5A - letouny A-24B předané USAAC jako nadbytečné k USMC
Dauntless DB Mk.I - SBD-5 testované RAF
SBD-6

Zdroj : www.aero-web.org

Doplnil Darkfold 3/2/2009
URL : https://www.valka.cz/Douglas-SBD-Dauntless-t37098#181105 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Douglas A-24 Banshee/Dauntless

Letouny A-24 vznikly modifikací původních námořních SBD pro službu z pozemních základen v rámci USAAC.Letouny byly obvykle vybaveny avionikou a radiostanicemi používanými USAAC, měly demontovaný přistávací hák a ostruhové kolečko vybavené klasickou pneumatikou namísto gumové obruče původních SBD.

Přehled verzí:

A-24 - letouny SBD-3 vyrobené pro USAAC
A-24A - Letouny SBD-4 vyrobené pro USAAC. Později přeznačeny na F-24A
A-24B - Letouny SBD-5 vyrobené pro USAAC. Později přeznačeny na F-24B
QF-24A - jeden A-24A upravený na rádiově ovládaný bezpilotní
DF-24B - jeden A-24B upravený pro řízení bezpilotních letounů


Zdroj:www.aero-web.org

Doplnil Darkfold 3/2/2009
URL : https://www.valka.cz/Douglas-SBD-Dauntless-t37098#181136 Version : 0
Look "under the skin" of the airplane Douglas SBD Dauntless..
Douglas SBD Dauntless -


Published with authors permit

URL : https://www.valka.cz/Douglas-SBD-Dauntless-t37098#468768 Version : 0
SBD Dauntless "somewhere in the Pacific", undated photo.
Douglas SBD Dauntless -


Douglas SBD Dauntless -


URL : https://www.valka.cz/Douglas-SBD-Dauntless-t37098#537192 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more