LHD - Mistral

Mistral class
Classe Mistral
     
Název:
Name:
Mistral Mistral class
Originální název:
Original Name:
Classe Mistral
Kategorie:
Category:
výsadková vrtulníková loď landing helicopter dock
Období výroby:
Production Period:
10.07.2003-21.11.2014
Přehled vyrobených plavidel:
Summary of Built Boats:
Mistral (L9013)
Tonnerre (L9014)
Dixmude (L9015)

Vladivostok / Gamal Abdel Nasser (L1010)
Sevastopol / Anwar El Sadat (L1020)
Uživatelské státy:
User states:
Poznámka:
Note:
Po dohodě mezi Francií a Ruskem byl kontrakt zrušen a dvou postavených plavidel se Rusko vzdalo za finanční kompenzaci od Francie. Due to agreement between France and Russia was the contract cancelled and 2 completed ships were rebought by France from Russia.
Zdroje:
Sources:
Military Today
Net Marine
Wikipedia
URL : https://www.valka.cz/LHD-Mistral-t45442#325999 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Obecný popis plavidel třídy Mistral




Projekt výsadkové vrtulníkové lodi třídy Mistral (v anglické terminologii LHD=Landing Helicopter Dock, ve francouzské terminologii BPC=Bâtiment de Projection et de Commandement) byl zadán v roce 2006. Tyto lodě byly postaveny dvě, jsou ve službě francouzského vojenského námořnictva a dostaly jména Mistral a Tonnerre. Třetí loď této třídy měla být a byla objednána v roce 2009 stala se jí Dixmude. O stavbě čtvrté lodi jednají Francie a Rusko, které projevilo zájem o její zařazení do své vojenské flotily (v této době - dnes je 05.08.2009 - probíhají jednání o tomto kontraktu vpk.name).


Prvotní určení lodí této třídy jsou obojživelné výsadkové operace, dále mohou sloužit také jako velitelské a řídicí centrum.


Lodě třídy Mistal jsou co do velikosti ve francouzském vojenském námořnictvu na druhém místě za letadlovou lodí Charles de Gaulle (R91).
Byly vyvinuty a staví se kvůli nahrazení dnes již pomalu zastarávajícím výsadkovým lodím typu LSD (Landing ship (Dock)) třídy Ouragan.


Nová třída k výsadkovým operacím používá buď 4 mechanizované výsadkové čluny (LCM=Landing Craft Mechanized) nebo dvě vznášedla (LCAC=Landing Craft Air Cushion) ze zadní paluby k dopravě osob a techniky na souš. Loď je schopná přepravit celý prapor tanků (až do 40 tanků typu Leclerc - MBT=Main battle tank) nebo až 70 lehčích vozidel. Je schopen poskytnout ubytování pro 450 příslušníků námořní pěchoty, nicméně kapacitu lze navýšit až na 900 osob. LHD třídy Mistral má 6 přistávacích bodů pro vrtulníky. Unese až 16 středně velkých vrtulníků (NH Industries NH90, Eurocopter EC665 Tigre) nebo 35 lehkých, které mohou být umístěny v palubním hangáru. Stojí za zmínku, že každý vrtulník z výzbroje francouzské armády může operovat z paluby lodí této třídy. V současnosti z paluby těchto lodí ještě nemohou operovat letadla s kolmým startem.


Lodě třídy Mistral jsou vybaveny nemocnicí s 69 lůžky, v palubním hangáru navíc může být rozvinuta modulární polní nemocnice. Loď může být použita také jako velitelské plavidlo. Velitelské stanoviště umožňuje práci až 150 osobám.


Loď je vyzbrojena dvěma odpalovacími zařízeními Simbad pro střelbu protiletadlovými raketami Mistral, dvěma rychlopalnými kanóny Breda-Mauser ráže 30 mm a čtyřmi kulomety 12,7 mm M2-HB Browning. Rozmístění výzbroje je provedeno podle efektivního moderního asymetrického schématu.


Na lodích třídy Mistral je použita nová technologie jejich pohonu, 2x směrově otočná gondola s pěti lopatkovými lodními šrouby (Azipod - azimuth propulsion system), která jim dává významně zlepšené manévrovací schopnosti.
Výbava lodí této třídy je plně elektrická. Elektrickou energii lodi dodávají 4 dieselelektrické generátory s celkovým výkonem 21,6 MW. Dosah lodě je 10691 nm (19800 km) při rychlosti 15 uzlů (27,8 km/h).


Zdroj: archiv autora ...
URL : https://www.valka.cz/LHD-Mistral-t45442#321980 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more