Letecká jednotka obrany Lvova

Oddział Lotniczy Obrony Lwowa (listopad 1918)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Letecká jednotka obrany Lvova – Oddział Lotniczy Obrony Lwowa
První polská letecká jednotka. 2.listopadu 1918 převzali polští letci od Rakušanů vojenské letiště Lewandówka u Lvova. Velitel polských vojsk ve Lvovu, kpt.Mączyński, jmenoval náčelníkem letiště poručíka pilota Stefana Bastyra. Ten měl k dispozici pouze něco přes deset lidí včetně dvou leteckých pozorovatelů – por.obs.Janusza de Beauraina a por.obs.Władysława Torunia. Zorganizoval obranu letiště a následně zorganizoval opravu dvou nejméně poškozených porakouských strojů Brandenburg C I. 4.listopadu byla oprava dokončena. Rakouské znaky byly přetřeny a 5.listopadu provedl por.pil.Bastyr a por.obs.de Beaurain historicky první bojový let polského letectva. Prvním cílem bylo uskupení ukrajinských sičských střelců, kteří se po neúspěšném útoku na lvovské hlavní nádraží stáhli do oblasti Parsenówka. Po jejich identifikaci shodil de Bauerain tři bomby z výšky asi 400m a zaútočil kulometnou palbou, v jejíchž důsledku padlo kolem 10 Ukrajinců a kolem sta bylo zraněno a nebo později zajato. Před druhým letem byly na křídlech namalovány bílo-červené pruhy, které symbolizovaly jeho příslušnost k ozbrojeným silám nově tvořeného Polska. V odpoledních hodinách na letišti přistál rakouský Brandenburg při letu z Kyjeva do Vídně a byl ihned začleněn do jednotky. Jeho pilot musel dál cestovat po zemi. Od 5.listopadu byla zahájena činnost leteckých dílen. Velitel letiště byl organizačně podřízen náčelníkovi technického oddělení Vrchního velitelství obrany Lvova kpt.Kudelskiemu. Operační rozkazy mu přiděloval první náčelník štábu Vrchního velitelství – poručík Stanisław Łapiński – Nilski.
6.listopadu provedli v odpoledních hodinách por.Bastyr společně s por. de Beaurainem bombardovací let do prostoru Sichow a u Podboře napadli kulometnou palbou vlak. V té době se na letišti ohlásili další dva piloti, kteří dosud bojovali ve městě – poručík Stefan Stec a poručík Eugeniusz Roland.
7.listopadu se nad Lvovem objevily už tři polské Brandenburgy. Dva z nich provedly bombardování ukrajinských jednotek na Vysokém Zámku a v Citadele. Stroje por.Steca a por.Rolanda byly poškozeny pozemní palbou a bylo je nutno opravit. Poručík Bastyr společně s por.de Beaurainem kolem poledne odletěli do Krakova, kde podali zprávu o probíhajících bojích ve Lvovu. Setkali se tam i s velitelem krakovského letiště kapitánem Romanem Florerem a velitelem nově tvořené letky – poručíkem Stanisławem Jasińskim, se kterými byla dohodnuta následná materiální a personální pomoc. Jako první přilétli z Krakova sierž.pil. Józef Cagasek společně s por.obs.Kazimierzem Kubalou už 9.listopadu. Následující den přstál ve Lvovu por.pil.Stanisław Bogusz. 9.listopadu provedl por.Stec další let do Krakova, při němž byl jeho stroj nad územím ovládaném ukrajinskými silami u Przemyśle poškozen a přinucen k nouzovému přistání. Pilot i jeho pasažér však šťastně dorazili do Krakova. Z něho se vrátil 12.listopadu na novém stroji Oeffag C II i s por.obs.Kazimierzem Schmidtem. 12.listopadu byl při bojovém letu zraněn pozemní palbou por.de Bauerain a jeho stroj pilotovaný por.pil.Rolandem byl poškozen. Oba se však vrátili na své letiště. V tomto období byly prováděny četné kurýrní lety mezi Lvovem, Přemyslem, Krakovem a Varšavou. Jejich výsledkem bylo urychlení pomoci polské posádce Lvova. Boje s ukrajinskými silami trvaly do rána 18.listopadu, kdy vešlo v platnost příměří. I v období tohoto příměří byly prováděny průzkumné a kurýrní lety. Je nutno dodat, že Ukrajinci u Lvova nedisponovali žádnými leteckými silami. Po vypršení příměří (21.listopadu v 6.00 hod) provedly polské síly ve Lvovu rozhodný útok podporovaný osmi děly a třemi letouny. Tentýž den večer vydal velitel ukrajinských jednotek – plk.Hnat Stefaniv rozkaz k ústupu z města. Eskadra provedla v průběhu listopadových bojů o Lvov celkem 69 bojových, 12 kurýrních a 7 pasažérských letů. Byly bombardovány mezi jinými četné železniční cíle na přístupech k městu – Persenovka, Sichov, Podborce, Davidov, Vybranovka, Chodorov. V samotném městě byl nejčastějším cílem dominantní vrch Vysoký zámek, kde byla umístěna palebná postavení ukrajinského dělostřelectva. Protiletadlovou palbou byly poškozeny tři stroje, které naštěstí přistály na území ovládaném polskými silami. 25.listopadu byla letka přejmenována na II. letecká bojová eskadra (II Eskadra Bojowa Lotnicza) a stala se součástí nově vytvořené II. letecké skupiny, jejíž velitelem se stal por.Stefan Bastyr.


Piloti letky a počet vzletů:Por.pil.Stefan Bastyr – 28
Por.pil.Stefan Stec – 19
Por.pil.Eugeniusz Roland – 15
Por.pil.Stanisław Bogusz – 5
Sierż.pil.Józef Cagasek – 2


Pozorovatelé letky a počet letů:Por.obs.Władysław Toruń – 27
Por.obs.Kazimierz Kubala – 16
Por.obs.Janusz de Beaurain – 8
Por.obs.Karol Schmidt – 7
Rtm.T.Machalski – 3
Por.obs.Nowosielski – 3
Pchor.obs.Stanisław Pietruski – 2
Ppor.obs.Stefan Berezowski - 1


Zdroj: Tomasz Kopański, "Lotnictwo w obronie Lwowa w listopadzie 1918 roku", Militaria i Fakty, Nr 6/2001,str.40-45, Rok II, ISSN 1509-8524
URL : https://www.valka.cz/Letecka-jednotka-obrany-Lvova-t57350#207069 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more