Šumichrast, Peter

Slovenské letectvo na východní frontě
     
Název knihy:
Name of the book:
Slovenské letectvo na východní frontě 1941 -1943 -
Autor:
Author:
Peter Šumichrast
Místo vydaní:
Published in:
Cheb
Nakladatelství:
Publisher:
Svět křídel
Rok vydání:
Year of Publication:
2006
Počet stran :
Pages:
272
ISBN10:
ISBN10:
80-86808-29-7
ISBN13 :
ISBN13:
-
Fotografie obálky:
Cover:
Obsah:
Content:
- -
Anotace:
Anotation:
Publikace zachytáva rozsahem složitý a dynamický proces bojového nasazení slovenského letectva na východní frontě, a to od počátečních příprav slovenské armády na boj proti SSSR na jaře roku 1941 (se zřetelem na letectvo)až po definitivní návrat posledních leteckých jednotek z východní fronty na Slovensko v listopadu 1943, t.j. věnuje se historickým událostem, které se v období po roce 1945 na víc než na čtyři desetiletí, vlivem politických a ideologických reálií poválečného vývoje Československa, ocitli mimo zájem slovenské a České historiografie.
Autor podrobně popisuje a zároveň hodnotí praktickou úroveň plnění svěřených bojových úkolů slovenskými letci, a to v souvislosti s operační činností pozemních jednotek jak vlastní, tak i německé armády. Přitom nezastírá
ani částečnou personální odbornou a materiálně-technickou nepřipravenost slovenského letectva na vedení moderní letecké války a objektivně popisuje stav letectva v oblasti jeho organizační výstavby, materiálně-technického zabezpečení, v oblasti lidských zdrojů, výcviku a výchovy (především v období před útokem proti SSSR v létě roku 1941).
-
Recenze:
Review:
Ucelené dielo, ktoré po dlhšej dobe ponúka pohlad na bojové nasadenie slovenských letcov v boji proti Sovietskemu zväzu. Kniha popisuje prvé nasadenie počas operácie Barbarossa v roku 1941, pôsobenie letectva v protipartizánskych bojoch Zaisťovacej divízie a najväčší priestor je venovaný nasadeniu letky 13.
Ako hlavný klad si cením práve túto ucelenosť, keďže iné diela boli venované vždy len istému obdobiu bojového nasadenia SVZ. Zaujme aj množstvo fotografií, kde pripadá primerne jedna fotka na dvojstránku. Kniha obsahuje bohatý poznámkový aparát, ktorý navyše nie je uvedený až na záver knihy, čiže nie je nutné pri každej poznámke listovať dozadu a potom zasa späť Smile Priložené sú aj ilustrácie od osvedčného ilustrátora Jozefa Anďala a fotokópie historických dokumentov, leteckej mapy Kubáne a rozpoznávacia tabulka sovietskych lietadiel.
-

URL : https://www.valka.cz/Sumichrast-Peter-t65125#232070 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more