Boyington, Gregory

     
Příjmení:
Surname:
Boyington Boyington
Jméno:
Given Name:
Gregory Gregory
Jméno v originále:
Original Name:
Gregory "Pappy" Boyington
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
bakalář Bachelor of Science
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
04.12.1912 Coeur d'Alene, Idaho /
04.12.1912 Coeur d'Alene, Idaho /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
11.01.1988 Fresno /
11.01.1988 Fresno /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
veliteľ VMF-214 Commander VMF-214
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- najúspešnejšie stíhacie eso námornej pechoty (24-4-0 víťazstiev)
- zostrelený, zvyšok vojny strávil v zajatí
- obdržal Medailu cti
- Top-scoring USMC Fighter Ace (24-4-0 Claims)
- Prisoner of war
- Medal of Honor recipient
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Ondra, Zdeněk: Major Gregory "Pappy" Boyington, stíhací eso U.S.M.C, APKR č. 50
https://en.wikipedia.org/wiki/Pappy_Boyington
https://www.cieldegloire.com/014_boyington_g.php
www.veterantributes.org
URL : https://www.valka.cz/Boyington-Gregory-t68599#396302 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Boyington Boyington
Jméno:
Given Name:
Gregory Gregory
Jméno v originále:
Original Name:
Gregory "Pappy" Boyington
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
02.07.1937 poručík
04.11.1940 nadporučík
29.09.1942 major
DD.MM.1945 podplukovník
DD.MM.1946 plukovník
02.07.1937 2nd Lieutenant
04.11.1940 1st Lieutenant
29.09.1942 Major
DD.MM.1945 Lieutenant Colonel
DD.MM.1946 Colonel
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
">">
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Ondra, Zdeněk: Major Gregory "Pappy" Boyington, stíhací eso U.S.M.C, APKR č. 50
https://valor.militarytimes.com/hero/1182
https://en.wikipedia.org/wiki/Pappy_Boyington
https://www.cieldegloire.com/014_boyington_g.php
www.cmohs.org

Boyington, Gregory - http://www.uniforms-4u.com/medalsribbonsbuilder.aspx (bez Medaile cti).

www.uniforms-4u.com (bez Medaile cti).
URL : https://www.valka.cz/Boyington-Gregory-t68599#550722 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Colonel Gregory "Pappy" Boyington


Gregory se narodil 4. prosince 1912 v Coeur d' Alene stát Idaho. Rodiče se rozvedli a jeho matka se znovu vdala. Rodina se přestěhovala do v malého městečka St. Maries také v Idaho a v roce 1926 se opět stěhovala tentokrát do města Tacoma stát Washington. Po ukončení střední školy vstoupil v roce 1930 na univerzitu stát Washington, kterou úspěšně ukončil v roce 1934 jako letecký inženýr.

Vojenskou kariéru započal již během studií, kdy byl příslušníkem výcvikové skupiny záložních důstojníků. Poté sloužil dva měsíce u pobřežní baterie dělostřelectva ve Fort Worden stát Washington. Z aktivní služby byl propuštěn v červenci 1935.

Pod jménem Gregory Hallenbeck, což bylo jméno jeho nevlastního otce pak pracoval v továrně společnosti Boeing v Seattlu. Po zjištění svého původního přijmení si změnil jméno a zažádal o vstup do letectva USMC.

V únoru 1936 byl přijat jako letecký kadet USMC na základnu Pensacola na Floridě. Výcvik ukončil v březnu 1937 a zároveň byl povýšen do hodnosti Second Lieutenant. Po službě na základně v San Diegu a po povýšení na First Lieutenanta, v listopadu 1940, se vrátil na základnu Pensacola jako instruktor.

Gregory službu u USMC ukončil v srpnu 1941 a nechal se zlákat k civilní organizaci Central Aircraft Manufacturing Company (CAMCO), ze které později vznikla American Volunteer Group (AVG), známější však jako Flying Tigers. Gregory se stal příslušníkem 1. Pursuit Squadron a létal zde na strojích P-40 Tomahawk. První vítězství získal 6. února 1942, když se mu podařilo sestřelit dvě stíhačky Ki-27 Nate. I když on sám udává, že během služby u AVG sestřelil šest japonských strojů, oficiálně má uznány jen tyto dva sestřely. Činnost u AVG ukončil a v červenci 1942 se vrátil zpět do Států.

Po svém návratu si podal žádost o opětovné přidělení k USMC. V listopadu 1942 se hlásil na základně Pensacola a byl také povýšen do hodnosti Major USMC. Po nezáživné službě u několika mariňáckých leteckých jednotek v prostoru Šalamounových ostrovů se 7. září 1943 stal velitelem jednotky VMF 214, později pojmenované jako Black Sheep. VMF 214 se přesunula 12. září 1943 na letiště Munda na Nové Georgii.

K první akci VMF 214 v čele s Pappym odstartovala 16. září 1943 jako doprovod 150 Avengerů a Dauntlessů, které směřovaly k náletu na cíle na ostrově Ballale. Při cestě k cíli byla formace napadena 40 Zery. Gregory se svým wingmanem Moe Fisherem zaútočili na nalétávající Japonce a oba sestřelili po jednom Zeru. Pak Boyington sestřelil ještě jedno Zero. Při návratu z akce zpozoroval jedno Zero, letící nízko nad hladinou. Chystal se zaútočit, ale jeho instikt ho varoval před léčkou. Spatřil dalšího japonského pilota, který se na něj chystal zaútočit. Po únikovém manévru získal výhodu a podařilo se mu útočníka sestřelit. Pak sestřelil i Zero, které se ho snažilo vlákat do léčky. Při stoupání ve snaze dohnat jednotku uviděl několik Zer, která se chystala zaútočit na poškozený Corsair jednoho z příslušníků jeho jednotky. Bez váhání zaútočil a jednoho Japonce poslal pod hladinu moře. Po návratu na základnu piloti z VMF 214 vznesli nárok na 11 sestřelů, z toho Gregory na pět. 27. září při akci nad jižním pobřežím ostrova Bougainville sestřelil Zero.

4. října 1943 byl při chuti a z akce si odnesl hattrick. 15. října krátce po poledni jeho zásluhou dolétalo další Zero. 17. října Black Sheep doprovázeli Avengery k náletu na japonské letiště Kahili na jižním pobřeží Bougainville. Akce proběhla bez odporu Japonců, i přes to že na letišti bylo nejméně 60 Zer. Ihned po návratu Pappy nařídil dozbrojení a dotankování pohonných hmot. Po odstartování 26 Corsairů zamířilo na Kahili. Po příletu nad letiště navázal Gregory rádiem spojení s Japonci. Ze svého působení v Číně obstojně komunikoval v japonštině a nyní Japoncům nadával, urážel a vyzval je k souboji. Rozzuření Japonci odstartovali v počtu 30 strojů. Došlo k souboji, ze kterého však Japonci odešli poraženi, když ztratili 12 strojů, aniž by se jim podařilo získat jediný sestřel. Gregorymu se podařilo získat hattrick, když sestřelil tři Zera. O den později mezi ostrovy Ballele a Bougainville sestřelil další Zero.

V listopadu byla VMF 214 stažena a poslána na odpočinek do Sydney v Austrálii. Po návratu byl Pappy vybrán, aby vedl sweep proti japonské základně v Rabaulu. 17. prosince vedl formaci, která se skládala z 31 Corsairů USMC, 23 novozélandských P-40 Warhavků a 22 Hellcatů USN. Akce však nesplnila očekávání, protože většina japonských pilotů raději zůstala na zemi, než aby se utkala s takovou formací. Při uvedené akci došlo ke ztrátě tří Warhawků z RNZAF což ale bylo alespoň částečně vyváženo sestřelením sedmi japonských stíhaček. Další velký sweep se odehrál 23. prosince. Toho dne Američané vyslali svaz čítající 48 strojů. Tentokráte došlo k souboji a američtí piloti nahlásili třicet sestřelů při ztrátě tří strojů. Sám Pappy získal čtyři sestřely. Boyington do konce roku získal ještě jeden sestřel a to 27. prosince když sestřelil další Zero.

3. ledna 1944 odstartoval k dalšímu náletu na Rabaul. Pappymu nebylo zdravotně nejlépe a už se těšil na konec své operační túry. Wingmanem (pro tuto akci) byl Capt. George M. Ashmun. Před cílem spatřil skupinu asi deseti japonských stíhaček, které s Ashmunem napadl. Gregory jednu sestřelil a poté oba Američané začali stoupat, aby dohnali svůj svaz. Ale odřízla je skupina asi dvaceti Zer a začal boj o život. Vhodným manévrem získali oba vhodnou pozici pro střelbu a každý sestřelil jednoho Japonce. Přesila však byla značná a Georgeho stroj byl sestřelen. Capt. Ashmun byl zřejmě usmrcen již ve vzduchu, protože jak Pappy uvedl, jeho stroj se zřítil do moře bez sebemenší snahy o záchranu. Při pokusu o záchranu svého čísla Gregory sestřelil jedno Zero. Nyní se Japonci začali "věnovat" Pappymu. Snažil se Zerům uniknout letem v malé výšce, ale byl zasažen do palivové nádrže. Jeho stroj začal hořet a on hořící stroj opustil ve výšce asi 65 metrů nad hladinou moře. Padák se mu otevřel ve chvíli, kdy se jeho nohy dotkly hladiny moře. Ovšem při svém sestřelení nevyvázl se zdravou kůží. Jeho záchranná vesta byla děravá, měl prostřelené stehno a roztříštěný kotník na noze. Japonci se snažili zasáhnout Pappyho ve vodě, ale neúspěšně. Piloti VMF 214 se nakonec nad ním objevili, ale zásoba paliva je donutila k návratu. Byla vyslána záchranná Catalina, ale Gregory byl mezitím "zachráněn" japonskou ponorkou, která ho odvezla do Rabaulu. Takže Catalina se vrátila zpět s nepořízenou a u jeho jména se objevila zkratka MIA.

Gregory v Rabaulu strávil, bez jakéhokoli ošetření, 10 dní a pak byl odeslán do zajateckého tábora Omori u Tokia v Japonsku. Během pobytu v zajateckém táboře byl Boyington povýšen do hodnosti Lieutenant Colonel. Nelidské zacházení v táboře naštěstí přežil, 29. srpna 1945 se dočkal svobody a byl repatriován do Států.

5. října obdržel z rukou prezidenta Harry S. Trumana Congressional Medal od Honor, kterou mu udělil předchozí prezident Franklin D. Roosevelt "in memoriam".

Po válce sloužil v Quanticu a pak na základně Miramar v Kalifornii. Byl povýšen do hodnosti Colonel při jeho odchodu do zálohy v srpnu 1947. Po odchodu z USMC zažíval mnoho neúspěšných chvil, dokud po mnoha letech neakceptoval fakt, že je alkoholik. Pak žil do konce života jako odnaučený alkoholik. Koncem padesátých let vyšla kniha Baa, baa Black Sheep, ve které shrnul své válečné vzpomínky. V sedmdesátých letech byla tato kniha zfilmována a postavu Pappyho ztělesnil herec Robert Conrad. On sám se natáčení zúčastnil jako technický poradce.

Gregory "Pappy" Boyington zemřel 11. ledna 1988 ve Fresnu v Kalifornii. Jeho ostatky byly pohřbeny 15. ledna 1988 na Arlingtonském hřbitově ve Virginii.

Kromě již výše uvedeného nejvyššího vyznamenání, které může občan USA dostat, dále ještě obdržel Navy Cross, the American Campaign Medal, the American Defense Service Medal, the Asiatic-Pacific Campaign


Prameny:
časopis APKR č. 50
https://en.wikipedia.org/wiki/Pappy_Boyington
URL : https://www.valka.cz/Boyington-Gregory-t68599#240548 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sestřely Gregoryho Boyingtona

datum
jednotka
letadlo
soupeř
06.02.1942
1. PS AVG
P-40 Tomahawk
Nakajima Ki-27 Nate
16.09.1943
VMF-214
F4U Corsair
5x Mitsubishi A6M Zero
27.09.1943
VMF-214
F4U Corsair
Mitsubishi A6M Zero
04.10.1943
VMF-214
F4U Corsair
3x Mitsubishi A6M Zero
15.10.1943
VMF-214
F4U Corsair
Mitsubishi A6M Zero
17.10.1943
VMF-214
F4U Corsair
3x Mitsubishi A6M Zero
18.10.1943
VMF-214
F4U Corsair
Mitsubishi A6M Zero
23.12.1943
VMF-214
F4U Corsair
4x Mitsubishi A6M Zero
27.12.1943
VMF-214
F4U Corsair
Mitsubishi A6M Zero
03.01.1944
VMF-214
F4U Corsair
3x Mitsubishi A6M Zero


Prameny:
https://www.cieldegloire.com/014_boyington_g.php
URL : https://www.valka.cz/Boyington-Gregory-t68599#240550 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more