Ostrov Oahu

Oahu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jde o třetí největší ostrov Havajských ostrovů, který má ovšem zároveň největší počet obyvatel. Na ostrově leží i hlavní město státu Havaj - Honolulu.


Ostrov vznikl sopečnou činností dvou sopek Koolau a Waianae. Jeho rozloha včetně menších příbřežních ostrovů je 1545,4 km2, délka 71 km a šířka 48 km. Nejvyšší místo se nachází ve výšce 1220 m.n.m.


Osídlení Havajských ostrovů Polynésany se datuje na více jak 1500 let. První Evropané spatřili ostrov nejspíše 18.1. 1778 a šlo o členy třetí pacifické výpravy kapitána Jamese Cooka, kteří se plavili na HMS Discovery. K vylodění na půdu ostrova došlo až 28.2. 1779 a tím prvním byl kapitán Clerk velitel lodi HMS Resolution a po Cookově smrti i vedoucím výpravy. Koncem 18. století sjednotil král Kamehameh I. všechny havajské ostrovy pod svojí vládou a roku 1809 přenesl své sídlo právě na ostrov Oahu do centra dnešního Honolulu. Během postupného osidlování ostrova Evropany, ale i Japonci docházelo k poklesu místní populace, která podléhala sem zavlečeným nemocem.
Americkým teritoriem jsou ostrovy od anexe z roku 1900 a oficiálním členem USA až od r. 1959.


Na ostrově se nachází přístav Pearl Harbour, který se dne 7.12.1941 stal terčem útoku letadel z japonských letadlových lodí a zároveň i hlavní příčinou vstupu USA do druhé světové války.


V době napadení ostrova japonskými letadly se zda nacházela letiště (letecké základny) Wheeler Field, Ewa Field, Hickam Field a Bellows Field.


Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Oahu
http://state.hi.us/dot/harbors/oahu/history.htm
Ostrov Oahu - Mapa Havajského souostroví

Mapa Havajského souostroví
Ostrov Oahu - Satelitní snímek ostrova Oahu

Satelitní snímek ostrova Oahu
URL : https://www.valka.cz/Ostrov-Oahu-t83094#304901 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more