Honiara

Honiara, Guadalcanal

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Název:
Name:
Honiara
Další názvy:
Other Names:

Provincie:
Province:
Guadalcanal
GPS: S 9°28´
E 159°49´
Ukaž na mapě:
Show on the map:
google.maps
Status: hlavné mesto
Místní části:
Local Municipalities:

První písemná zmínka:
First Written Reference:

Počet obyvatel:
Number of Inhabitants:
r. 1999 49107
r. 2003 54600
Vojenské objekty:
Military Objects:
Hendersonove letisko
Camp RAMSI (Regional Assistance Mission to the Solomon Islands)
Památky :
Historical Sights, Places of Interest:

Muzea:
Museums:

Osobnosti:
Personalities:
Rodáci / Native :
-
Obyvatelé / Settled Incomers:
-
Literatura:
Literature:

Poznámky:
Notes:
hlavné mesto Šlamúnových ostrovov. Aj keď leží v provincii Guadalcanal a je aj hlavným mestom provincie má štatút samosprávneho administratívneho celku (Capital Territory) nezávislého na provincii
Vlajka:
Flag:

Znak:
Heraldry:

Průmysl:
Industry:
-



Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Honiara
URL : https://www.valka.cz/Honiara-t83955#307931 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Hendersonove letisko (Henderson Field) je pôvodne poľné letisko na ostrove Guadalcanal nazvané po majorovi námornej pochoty Loftonovi Hendersonovi, veliacom dôstojníkovi perute VMSB-241, ktorý zahynul počas Bitky o Midway pri útoku na Japonský zväz lietadlových lodí. Výstavbu letiska začala pôvodne japonská armáda (ako ′Lunga Point′, prípadne ′Runga Point′, podľa útesu v blízkosti) v máji 1942 po obsadení Tulagi. Letisko dostalo pridelené kódové označenie RXI a plochu používali najskôr lietadlá pre hliadkovanie v južnej časti Šalamúnových ostrovov a prístupových trás k východnému pobrežiu Novej Guinei a Austrálii. Na výstavbu veľkého letiska pre zabezpečenie leteckej podpory pre japonskú armádu v oblasti vyčlenili japonci viac ako 2500 robotníkov, ktorí začali s výstavbou 06.07.1942. Výstavba postupovala dopredu veľkou rýchlsoťou, ale 06.08.1942 rozostavané letisko obsadila americká námorná pechota a následne začali letisko prevádzkovať všetky letecké zložky amerických ozbrojených síl (a tiež spojenci).


Od 15.10.1942 až do roku 1945 bola na letisku Základňa letectva námornej pechoty.


V súčasnej dobe (od roku 2003) ide o medzinárodné letisko Honiara (IATA: HIR – ICAO: AGGH) (google.maps). Letisko má jednu vzletovú a pristávaciu dráhu s asfaltovým povrchom (06/24) s dĺžkou 2200 m.



Zdroj: www.pacificwrecks.com
URL : https://www.valka.cz/Honiara-t83955#307936 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Camp RAMSI je vojenská a policajná základňa príslušníkov Regionálnej asistenčnej misie na Šalamúnových ostrovoch (RAMSI - Regional Assistance Mission to the Solomon Islands). Základňa bola vytvorená v roku 2003 ako spoločné veliteľstvo medzinárodných vojenských síl a participujúcich policajných síl (Participating Police Force (PPF)) Regionálnej asistenčnej misie na Šalamúnových ostrovoch (vojenské a policajné jednotky Austrálie, Tongy a Papuy-Novej Guinei). Základňa leží (maps.google) cca 10 km východne od hlavńého mesta krajiny Honiara a 2 km severne od medzinárodného letiska Honiara.


Zdroj: www.globalcollab.org
URL : https://www.valka.cz/Honiara-t83955#307939 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more