Domínguez, Miguel

Miguel Ramón Sebastían Domínguez Alemán
     
Příjmení:
Surname:
Miguel Ramón Sebastían Miguel Ramón Sebastían
Jméno:
Given Name:
Domínguez Alemán Domínguez Alemán
Jméno v originále:
Original Name:
Miguel Ramón Sebastían Domínguez Alemán
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
Lic. Lic.
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
20.01.1756 Mexico /
20.01.1756 Mexico /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
22.04.1830 Mexico /
22.04.1830 Mexico /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Prezident najvyššej výkonnej moci Mexika Member of Supreme Executive Power
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Účastnik spiknutia v Queretaro Queretaro conspiracy participante
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.redescolar.ilce.edu.mx
es.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Dominguez-Miguel-t85188#349719 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Miguel Ramón Sebastían Miguel Ramón Sebastían
Jméno:
Given Name:
Domínguez Alemán Domínguez Alemán
Jméno v originále:
Original Name:
Miguel Ramón Sebastían Domínguez Alemán
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Colegio de San Ildefonso, Mexico
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Colegio de San Ildefonso, Mexico
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
www.redescolar.ilce.edu.mx
es.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Dominguez-Miguel-t85188#672727 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Miguel Ramón Sebastían Domínguez Alemán

*20.1.1756 Mexico D.F.
+22.4.1830 Mexico D.F.

Predseda najvyššej výkonej moci Mexika /1.4.1823-1.5.1823/, /2.7.1823-1.2.1824/, /2.2.1824-1.7.1824/, /2.7.1824-1.8.1824/ a /2.8.1824-25.8.1824/

Narodil sa 20.1.1756 v hlavnom meste ako syn španielskych kolonistov. Vyštudoval práva vo svojom rodnom meste na kolégiu San Ildefonso, kde ukončil štúdiá ako advokát. Už vo svojich 19 rokoch bol známym advokátom a tvoril časť kolégia advokátov.

Počas vlády vicekráľovstva Domínguez zastával rôzne posty v sfére pokladníctva. Vicekráľ Félix Berenguer de Marquina ho poveril sudcovstvom v meste Querétaro.

Roku 1808 navrhol, aby sa vláda Querétare spojilo s vládou mesta Mexico a vytvorila sa tak koloniálna vláda pre spravovanie Nového Španielska v mene kráľa Fernanda VII. Dokonca miestokráľ José de Iturrigaray toto snaženie podporoval.

Querétarská konšpirácia
V Querétare, Domínguez a jeho manželka Josefa sa podieľali na spiknutí s cieľom oslobodenia sa od španielskej administrácie kolónii. Spiklenci sa schádzali pod zámienkou čitateľského klubu v dome presbitera José María Sáncheza. Okrem manželov Domínguez boli členmi tohto spolku advokáti Parra, Altamirano y Laso, vojaci Joaquín Arias, Francisco Lanzagorta Inchaurregui, Ignacio Allende a Juan Aldama. Ďalej bol prítomný kňaz z Dolores Hidalgo a bratia Epigmenio a Emeterio González. Spolu s týmto spiknutim vznikli ďalšie v San Miguel, Celaya, Guanajuato, San Felipe, San Luis Potosí a v hlavnom meste Mexico pričom kňaz Hidalgo bol poverený ich vedením a koordinovaním.

Sudca Domínguez, pod tlakom orgánov miestokráľovstva vydal zatykač na spiklencov. Bol prehľadaný dom bratov Gonzálezov, kde sa našli zbrane a muníciu a títo boli následne zatknutí. Jeho manželka Josefa o odhalení konšpirácie dala vedieť a varovala Ignacia Péreza, aby dal o správe vedieť ďalším spiklencom aby týto mohli uprchnúť. Ten sa v noci 15.9.1810 na koni vydáva do San Miguel, aby o dal vedieť Juanovi Aldamaovi že spiknutie bolo odhalené a že vojsko pátra po spiklencoch. Aldama ihneď na to urýchlene cvála do Dolores za otcom Hidalgom.

Vojna za nezávislosť
Skoro ráno nasledovný deň 16.9 otec Hidalgo uskutočnil pokrik z Dolores, čím sa započal boj za nezávislosť.

Roku 1813, boli zatknutí aj manželia Dominguezovi úradmi vicekráľovstva a sú umiestnení v konvente La Cruz v Querétare. Po čase je Dominguez prepustený, avšak jeho manželka zostávala vo vezení v hlavnom meste v konvente Santa Clara. Dominquez je nahradený ako sudca a nemohol zastávať tento úrad preto sa rozhodne presťahovať do mesta Mexico aby bol v blízkosti svojej manželky aby ju mohol navštevovať vo vezení.

Nezávislosť a na čele krajiny
Roku 1823 keď už je krajina nezávislá, bol jedným z 7 členov najvyššej výkonnej moci (dočastnej vlády), ktorá riadila krajinu po páde cisárstva Agustína de Iturbide. Počas tohto obdobia spolupracuje na vytvorení ústavy z 1824 ktorá ustanovuje formu krajiny ako republiku, so zastupitelskou formou vlády a federálnu.

Roku 1825 sa stava prezidentom najvyššieho justičného súdu (Suprema Corte de Justicia), ktorý post zastával až do svojej smrti roku 1827. Zomrel vo veku 74 rokov v Mexico D.F. a jeho pozostatky boli pochované na cintoríne v Tepeyac (dnes už Mexico D.F., okres (delegación) Gustavo A. Madero). 27.09.1921 boli jeho pozostatky preložené do Querétara na cintorín osvietených osobností kde spočíva po boku svojej manželky.

zdroj:
www.redescolar.ilce.edu.mx
es.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Dominguez-Miguel-t85188#314732 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more