Tyrolské medaile

Tiroler Landesverteidigungsmedaille

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TIROLER LANDESVERTEIDIGUNGSMEDAILLE


Tyrolské medaile
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#22578 Version : 0
Silver medal for non-commissioned officers and men of Tyrolean challenges in the fight against France from the year 1796


The emperor Francis II. founded at the end of the year 1797 for all tyrolean citizens who heeded the call of 12. August 1796, took up their weapons and actually participated in combat against the enemy, two commemorative, but also the meritorious medal. Medals are embossed in silver in the dimension:


Large silver med. 40 mm, weight 17,5-18,5 g
A small silver medal 35-36mm, weight 12,8-13 g.
Art design: Johann Nepomuk Wirt


LIC:
Increased edge. In the center of the bust of emperor Franz II. with a laurel wreath on the skráni. A copy of the FRANCISCVS II.D.G.R.IMP.With.And.H.B.R.COMMES TIROLIS (Francis II. by the grace of God roman emperor, Apostolic king of hungary, king of bohemia, count of tirol) Under the breasts is the signature medailera Even.N.WIRT


RUB:
Increased edge. In the center of the medal is pětiřádkový inscription: FOR FIDE PRINPICE/ET PATRIA/FORTITER/PUGNANTI/t.j For the faith, prince and fatherland gallantly fighting. This inscription is surrounded by a palm wreath. Between the raised edge and palm wreath is the inscription: TIROLIS AB HOSTE GALLO VNDIQVE TETITA, Tyrol from the French enemy from everywhere contested. Down at the edge of the is the year: MDCCXCVI (1796)
To the upper edge is connected a circular horizontally built tab.
The ribbon is 40 mm wide, průvlečná white 7 mm wide medium carmine red stripe, which is mutually closely bordered by and the 6.5 mm wide green edge stripes. Shown here medal comes from a private collection.


Literature:
In. Měřička: Tyrolean commemorative medal
In. Meřička: Austrian, Austro-Hungarian merit and commemorative military and civil honours..
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#296499 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ZLATÁ A STŘÍBRNÁ MEDAILE TYROLSKÉ VÝZVY Z ROKU 1798.
Císař František II. založil dne 7. září 1797 dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili pro ty tyrolské občany, kteří uposlechli výzvu panovníka k ozbrojenému boji a se zbraní v ruce se v dubnu 1797 podíleli na vyhnání Francouzů z Tyrol. Velká zlatá medaile byla určena pro vyšší štábní důstojníky, malá zlatá pro důstojníky a stříbrná pro poddůstojníky a mužstvo.
ROZMĚRY:
Velká zlatá medaile: 39-40 mm, síla medaile 1,3 mm při váze 35 g(10 dukátů)
Malá zlatá medaile:35 mm, síla 1,2 mm, váha 21 g (6 dukátů)
Stříbrná medaile: 39-40 mm, síla 1,3 mm, váha 18g,
Líc:
Okraj medaile je mírně zvýšený a zdoben jemným vroubkováním.Ve středu medaile je portrét císaře Františka II., jehož skráně opět zdobí vavřínový věnec. Při okraji je nápis" FRANZ II.R.K.ERZH.ZU.OEST.GEF.GRAF V.TYROL (František II. římský císař, arcivévoda rakouský, oknížený hrabě tyrolský). Dole je opět podpis medailera: I.N.WIRT F.
RUB:
Ve středu medaile je šestiřádkový nápis: DEN/TAPFERN/VERTHEIDIGERN/DES/VATERLANDES/MDCCXCVII.(Statečným obráncům vlasti 1797).Při okraji je vavřínový věnec nahoře otevřený a dole stuhou svázaný.
K horními okraji medaile je napojeno kruhové ouško, kterým prochází stuha. Stuha je průvlečná 30 mm široká, žlutá se třemi 5 mm širokými černými pruhy souměrně rozloženými a úzkým žlutým okrajovým proužkem. Medaile se objevuje i na stuze půlené, bílo zelené.
Pan Václav Měřička, přední znalec této problematiky, uvádí, že Herman von Heyden ve své knize Ehren-Zeichen,Kriegs-Denkzeichen Verdienst und Dienstalters -Zeichen der erloschenen und bluhenden Staaten Deutschlands und Osterreichs-Ungarns z roku 1897 uvádí, že stuha této medaile je napůl zelená a napůl bílá, což neodpovídá skutečnosti. Velká zlatá medaile je vyobrazena v knize pana V.Měřičky: Orden und Ehrenzeichen na straně 262. Stříbrná medaile zde vyobrazená pochází ze soukromé sbírky.
Literatura:
V. Měřička: Tyrolské pamětní a záslužné medaile
Dr. Koláčný: Řády a vyznamenání habsburské monarchie
Trost J.: Die Ritter-und Verdienstorden,Ehrenzeichen und Medaillen
Procházka Roman:Osterreichisches Ordenshanbuch, Mnichov 1974
Tyrolské medaile - Stříbrná medaile pro mužstvo tyroslké výzvy za boj proti Francii




Stříbrná medaile tyrolské výzvy z roku 1797 přední strana medaile

Stříbrná medaile pro mužstvo tyroslké výzvy za boj proti Francii




Stříbrná medaile tyrolské výzvy z roku 1797 přední strana medaile

Tyrolské medaile - Stříbrná medaile tyrolské výzvy z roku 1798 zadní strana medaile

Stříbrná medaile tyrolské výzvy z roku 1798 zadní strana medaile
Tyrolské medaile - Obrázek je převzatý z Italského podejního katalogu. Vzácnost medaile je vyjádřena i její cenou. V nabídce firmy je za cenu 9500 euro.

Obrázek je převzatý z Italského podejního katalogu. Vzácnost medaile je vyjádřena i její cenou. V nabídce firmy je za cenu 9500 euro.
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#296679 Version : 0
SILVER COMMEMORATIVE MEDAL FOR the DEFENDERS of the TYROL FROM the YEAR 1848


This medal was founded by emperor Franz Joseph. 21. December 1848, and the statutes were confirmed on 10. January 1848 in Olomouc, where the emperor before the riots, and revolutions in Vienna resorted. In Olomouc was also on 2. December 1848 restored on the ruling throne. In April 1848 with his predecessor, emperor Ferdinand I. went to the tyrolean capital of Innsbruck, where he stayed until August. Silver commemorative medal was established for the tyrolean citizens, who in the course of the war events of the year 1848 boarded voluntarily to protect the earth's boundaries and in formed units of defence.


Silver medal in the diameter of 30-31 mm, strength 2 mm, weight 13.8 to 14.5 g


Obverse:
The edge of the medal is raised, in the midst of bust of the young emperor Franz Joseph I. with a laurel wreath on the skráních. At the edge of the medal is the inscription:
FRANZ JOSEPF AND.KAISER VON OESTERREICH(Franz Joseph. emperor of austria)below the bust of the ruler's name medailera: To.LANGE.


Rub:


In the middle of the medal is pětiřádkový inscription:


DEM/TIROLER/LANDES/VERTHEIDIGER/1848 ( Tyrolskému earth's defenders)the Center of the medal with the above inscription is flanked by routovým wreath. At the edge of medals, between the wreath and the raised edge is the inscription: MIT GOTT FUR KAISER UND VATERLAND (with God for emperor and country).
When the upper edge is an elliptic appendage. The ribbon is a triangular, single (green-white).
Options: Medals with a smaller diameter (29.5 mm) and the medals, where is the tab only a narrow, perpendicular built. The ribbon is also průvlečná, and darker green color.


Literature:
Václav Měřička:Variations of the tyrolean medal of 1848
Walter And.Schwarz:Die silberne Denkmunze fur die Landsverterteiger Tirols 1848
Ivan Koláčný: Orders and decorations of the Habsburg monarchy.


Demonstration, that this medal was worn on the průvlečné ribbon, here in the etui a tyrolese nobleman, together with the Tyrolean Matrikou..
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#296068 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile pro zemské obránce Tyrol v roce 1866


Pamětní medaile založená dne 17.září 1866 a oficiálně nazvána Pamětní medaile pro zemské obránce Tyrol v roce 1866. Založením této pamětní stříbrné medaile sledoval císař ocenění tyrolských zemských jednotek, které chránily hranice v květnu a v červnu roku 1866, kdy došlo k válečnému tažení na jihu monarchie proti Piemontu, který se stal spojencem Pruska. Piemontská armáda sice byla 24. června v bitvě u Custozzy poražena a navíc ještě dne 2. července porazil rakouský admirál Vilém Tegetthoff skvělým vítězstvím italské loďstvo u ostrova Lissy. Protože ale musela být císařská armáda přesunuta na sever k obraně Vídně, mohli teoreticky Piemonťané bez vážnějšího odporu obsadit celé Benátsko a tím ohrozit Tyroly. Zemští obránci stejně jako v době koaličních válek vstoupili do zbraně a obsadili průsmyky v zillertalském a pustertálském údolí. Medaile má hmotnost 13,8 g. Průměr medaile je 31 mm. Na rubové straně uprostřed věnce je umístěn pětiřádkový nápis : MEINEM/TREUEN VOLKE/VON/TIROL/1866/ V překladu: Mému věrnému tyrolskému lidu 1866. Stuha je dělená, bílá a jasně červená. Velmi vzácně se tato medaile vyskytuje i bez letopočtu
Literatura:
Walter A.Schwarz: Die Denkmunze an die Tiroler Landesverteidiger 1866.
V.Měřička: Rakouské pamětní medaile z prusko-rakouské války z roku 1866
V.Měřička: Rakousko, rakousko-uherské vojenské a občanské záslužné medaile, díl 1. Praha 1974
Tyrolské medaile - Averz

Averz
Tyrolské medaile - Reverz

Reverz
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#294783 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Žádné ze zemí, které tvořily součást bývalého Rakouska, později Rakouska-Uherska, se nedostalo takové cti a privilegia, aby pro její občany založil a vydal panovník tak velký a široký počet pamětních a záslužných vyznamenání, jak tomu bylo v Tyrolsku. Důvodem panovníkovi péče o lid byla strategická poloha této horské alpské země, tvořící však obrannou linii a výspu při západní a jižní hranici státu. Toto se plně prokázalo právě v letech 1793-1815, ale i později, v době politického kvasu a válek, které probíhaly na půdě Itálie v polovině devatenáctého století.
Je to hornatá země s několika alpskými pohořími,(Hornotyrolské Alpy, Císařské Alpy Alpy Zillerské, Allgauské atd.). Tyroly patří k cislajtánské oblasti monarchie, o celkové rozloze 26 683 kilometrů čtverečních, tvořily pouze 8,89 % monarchie. Tyroláci, stateční a věrni svému císaři, dokázali vzdorovat nepříteli a proto zde předvedeme několik pamětních a čestných medailí, které se k této problematice vztahují. Tato medaile je památka na povstání, které vypuklo dne 9. dubna 1809 a již 11. dubna došlo k vojenskému střetnutí povstalců na tak zvaném Sterzingerském rašeliništi, kde byl francouzský generál Chasteler 13. května poražen v bitvě u Worglu. Národní hrdina a vůdce Andreas Hofer se postavil v čelo povstání a ve dnech 25.-29. května porazil i bavorské jednotky skvělým vítězstvím na hoře Iselu. Teprve Napoleonovo vítězství u Wagramu vedlo ke znojemskému příměří a tak Rakousko upouští od svých válečných plánů a nechává své věrné v plen nepříteli. Na paměť tohoto povstání zde podrobněji popíšeme tuto pamětní medaili:
STŘÍBRNÁ A BRONZOVÁ TYROLSKÁ JUBIELNÍ MEDAILE Z ROKU 1909 UPOMÍNAJÍCÍ NA BOJE Z ROKU 1809.
Lic:
Ve středu dvojportrét císaře Františka Josefa I. v maršálském stejnokroji a v zákrytu portrét císaře Františka I. opět ve stejnokroji. Nahoře v paprscích letopočet "1809" a dole letopočet " 1909".Opis: FRANC IOS.I.IMP. a FRANCICVS I.IIMP. Podpis medailera: R. NEUBERGER.
Rub:
Ve středu medaile je tyrolská korunovaná a rozkřídlená orlice s pružinou na prsou a hlavou vloženou do vavřínového věnečku. Dole pod orlicí malá hvězdička. Opis: PVGNIS ACEERBIS FIDEM PROBAVIT TIROLIS- Tyrolákům, kteří v rozhořčených bojích věrnost osvědčili.
Podpis medailera: PRINZ
Stuha trojúhelníková 40 mm široká, napůl žlutá a napůl černá.
Tyto medaile jsou známé i bez ouška, jako stolní medaile. Kupodivu medaile ražené v bronzu jsou vzácnější svým výskytem.
Literatura: Měřička: Varianty tyrolské stříbrné a pamětní medaile.
Procházka Roman: Osterreisches Ordenshandbuch, Mnichov 1974
Falkenstein Josepf: Imperiál Austrial Medals and Decorations, 1972
Trost L. Die Ritter-und Verdienstorden, Ehrenzeichen und Medaillen, Lipsko 1910
Medaile: Sbírka ASltmann
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#295031 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TYROLSKÁ BRONZOVÁ PAMĚTNÍ MEDAILE NA SVĚTOVOU VÁLKU Z LET 1914-1918.
Tato bronzová pamětní medaile byla vydaná dne 7. února 1928 zemským tyrolským sněmem a udělována bývalým účastníkům bojů v rakousko-uherské armádě v letech 1914-1918. Bronzová medaile v průměru 34 mm, síla kraje 2,1 mm, váha 17,5 g
Líc:
Ve středu medaile je jednohlavá rozkřídlená tyrolská orlice s pružinou na prsou. V převýšení volně posazený otevřený vavřínový věneček.
Rub:
Ve středu medaile je sedmiřádkový nápis:
DAS/LAND TIROL/DEN/
VERTEIDIGERN/DAS/VATERLANDES/1914-1918 / Země Tyroly obráncům vlasti 1914-1918. Pod nápisem je značka medailera JT. (Josef Tautenhayn).
Stuha je trojúhelníková, 40 mm široká, bílá s 15 mm širokým středním jasně červeným pruhem a úzkým 1 mm širokým zeleným postranním proužkem, který je 2 mm vzdálen od okraje stuhy.
Literatura:
V.Měřička: Rakouské, Rakousko-Uherské vojenské a občanské záslužné a pamětní medaile
Dr. Koláčný: Řády a vyznamenání habsburské monarchie
Vložené dekrety jsou zajímavé tím, že první je z období, kdy byla medaile udílená bezprostředně po založení. Dekret z roku 1940 je dokladem, že mnoho věcí, které se v Rakousku 1. republiky netrpělo, bylo později možné. Mimo těchto se znova objevují další císařské dekorace, které bylo povoleno nosit a to i na stejnokrojích vojáků Wehrmachtu, kteří byli do armády včlenění z Rakouska (Východní Marka).
URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#296687 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Doplňuji dva typy udílecích dekretů k této medaili.


Zdroj:
www.wehrmacht-awards.com

URL : https://www.valka.cz/Tyrolske-medaile-t25847#296713 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more