Mk.77 Napalm

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zápalná puma o hmotnosti 341 kg. Obsahuje Napalm. V součastné době je jediná používaná puma s napalmem.


Konstrukčně vychází ze zápalných pum M-47 a M-74 (napalm s WP - bílým fosforem) používaných během válek v Koreji a ve Vietnamu.


Je to kanystr z tenkého, leštěného hliníku. Nemá žádné stabilizační plochy (na rozdíl od pum typu FAE, které jsou balisticky stabilizované). Po odhození se začnou různě převracet. Tento pohyb přispívá k rozptýlení zápalného gelu po dopadu kontejneru do širokého okolí. Pumu lze odpálit i před dopadem, tedy ve vzduchu, nad zemí. Je určena proti pěchotě v zákopech, vozidlovým konvojům, stavbám,...


V operaci Desert Storm shodila USMC kolem pětiset kusů Mk.77 a to hlavně z letounů AV-8 Harrier. Shozy byly prováděny v malých výškách. Jak také jinak, pokud chtěly zasáhnout něco určitého. Na americkém webu jsem se dočetl o jednom druhu cílů. Írák naplnil, střelecké, zákopy na hranicích s Kuvajtem olejem. A tento olej zapalovaly sedmasedmdesátky. Vysvětlení tam nebylo. Pravděpodobně olej vyhořel a zákop se stal překonatelným pro pěchotu.
URL : https://www.valka.cz/Mk-77-Napalm-t28612#100568 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mk.77 podvěšené pod křídlem letounu F/A-18A Hornet ze sestavy letky VMFA-321 "Hell’s Angels" na základně Fallon v Nevadě.
Mk.77 Napalm - (US DoD)

(US DoD)
URL : https://www.valka.cz/Mk-77-Napalm-t28612#205399 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more