Jindřich IV.

Henry IV of France
Henrich IV.
Henri IV

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Jindřich IV. Navarrský


(1594 - 1610)
URL : https://www.valka.cz/Jindrich-IV-t21293#81245 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 13. prosince 1553 jako syn navarrské královny a pod jménem Jindřich III. panoval v Navaře od roku 1572. V té době byl již tři roky vůdcem hugenotů v probíhající náboženské válce, ale před svatbou s Markétou z Valois roku 1572 se podřídil vůli francouzského krále Karla IX. a Kateřiny Medicejské a konvertoval ke katolictví. Přesto byl po tzv. Bartolomějské noci zadržen a vězněn v Paříži. Tehdy se počalo jeho přátelství s princem Jindřichem z Valois.


V roce 1576 se Jindřichovi Navarrskému podařilo za pomoci nového krále Jindřicha III. z Paříže uprchnout na jih, kde se znovu přihlásil k hugenotům a postavil se do jejich čela. Na nátlak své matky Kateřiny Medicejské a Jindřicha de Guise – vůdce katolíků, vyloučil král Jindřich III. navarského krále z nároků na trůn tzv. namurským ediktem 7. července 1585.


Po smrti Kateřiny Medicejské v roce 1589 však král obnovil své staré přátelství s Jindřichem Navarrským a obrátil se proti Katolické lize. Když byl však katolíky před Paříží zavražděn, stal se Jindřich Navarrský znovu uchazečem o trůn proti katolickému kandidátovi Karlovi de Mayenne. Toho porazil roku 1590 u Ivry. Katolíci nabízeli francouzskou korunu také španělskému králi Filipovi II., proti tomu se však rozhodně postavili Angličané, Nizozemci a němečtí protestanté. Nakonec byl uzavřen kompromis, když Jindřich se slovy „Paříž stojí za mši“ přestoupil roku 1593 znovu ke katolictví. V březnu 1594 triumfálně vstoupil do Paříže, tři týdny poté, co byl korunován v Chartres jako francouzský král Jindřich IV.


Nástupem Jindřicha IV. na trůn definitivně skončilo období náboženských válek ve Francii. V roce 1598 vydal tzv. edikt nantský, který zaručoval hugenotům náboženskou svobodu a rozsáhlá práva. Jindřich IV. provedl rozsáhlé reformy financí, soudnictví a státní správy, podporoval hospodářský rozvoj, obchod a zámořské výpravy do Kanady. Jeho mottem se stalo: „Nebudu spokojen, dokud každý francouzský sedlák nebude mít alespoň v neděli k obědu husu.“ V roce 1603 podpořil výpravu Samuela de Champlaina do Severní Ameriky a 3. července 1608 tam byla založena první francouzská stálá osada – Quebeck.


V roce 1609 se začalo schylovat k nové válce o tzv. Jülich-Klevské dědictví s císařem Rudolfem II. a Španělskem. Během vojenských příprav však byl král Jindřich IV. zavražděn fanatickým katolíkem Revaillakem 14. května 1610.
URL : https://www.valka.cz/Jindrich-IV-t21293#87642 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more