Arthur, Chester Alan

     
Příjmení:
Surname:
Arthur Arthur
Jméno:
Given Name:
Chester Alan Chester Alan
Jméno v originále:
Original Name:
Chester Alan Arthur
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
brigádní generál Brigadier General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
05.10.1829 Fairfield, Vermont
05.10.1829 Fairfield, Vermont
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
18.11.1886 New York
18.11.1886 New York
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
21. prezident USA
20. viceprezident USA
21st President of the United States
20th Vice President of the United States
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
generál armády Unie General of Union Army
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chester_A._Arthur
URL : https://www.valka.cz/Arthur-Chester-Alan-t22822#86421 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
Arthur Arthur
Jméno:
Given Name:
Chester Alan Chester Alan
Jméno v originále:
Original Name:
Chester Alan Arthur
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR brigádní generál
DD.MM.RRRR Brigadier General
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chester_A._Arthur
URL : https://www.valka.cz/Arthur-Chester-Alan-t22822#580407 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chester Alan Arthur


21. prezident USA 1881 – 1885


Narodil se ve Fairfieldu ve Vermontu u kanadské hranice, 5. října 1829. Byl pátým dítětem Williama Arthura a Malviny Arthurové. Otec byl baptistickým kazatelem, rodina se proto často stěhovala.


Chesterovi se však dostalo dobrého vzdělání. V letech 1845 – 1848 studoval na Union College v Schenectady stát New York. Po úspěšné závěrečné zkoušce začal vyučovat, dále však při tom studoval práva. Od roku 1853 byl zaměstnán v advokátní kanceláři a o rok později byl přijat do advokátní komory. Svou advokátní praxi si otevřel v New Yorku. Obhajoval otroky, kteří uprchli z otrokářského Jihu. Měl pověst skvělého advokáta. Zapojil se do protiotrokářského hnutí a navázal kontakt s Republikánskou stranou. V roce 1859 se oženil s Ellen Lewis Herndonovou (* 1837 + 1880). Měli spolu tři děti, jedno zemřelo předčasně.


Během občanské války se přihlásil do unionistické armády, kde vykonával funkci generálního ubytovatele. Dohlížel i na opevňovací práce například v New Yorském přístavu, byl odpovědný za výzbroj a výcvik 120 000 mužů, prováděl rovněž inspekci jednotek. V lednu 1863 nový guvernér New Yorku Arthura z funkce odvolal.


Ten se tak vrátil ke své úspěšné advokacii.
Posiloval své postavení v Republikánské straně v New Yorku, kde se podílel na politickém životě. V roce 1868 podporoval prezidentskou kampaň Ulyssese S. Granta, který mu za odměnu nabídl roku 1871 úřad celního inspektora přístavu v New Yorku. Během své funkce po nástupu R. B. Hayese do prezidentského úřadu a vyhlášení správní reformy musel čelit různým obviněním a dokonce se musel obhajovat před vyšetřovací komisí. Vyšetřování dopadlo pro Arthura úspěšně. Roku 1878 jej však Hayes z úřadu odvolal, i pro „executive order“, vydaného v červenci 1877.
Arthur se opět vrátil do advokátní kanceláře.


Na stranickém předvolebním sjezdu republikánů v roce 1880 podporoval třetí kandidaturu exprezidenta Ulyssese S. Granta. Jako kandidát na prezidenta se nakonec prosadil James A. Garfrield, který stál na opačné polovině názorově rozdělené Republikánské strany a byl ochotný pokračovat ve správní reformě. Pro zachování stranické jednoty Arthur šel do prezidentských voleb spolu s Garfieldem, jako kandidát na viceprezidenta. Republikáni prezidentské volby vyhráli a 4. března 1881 při inauguraci prezidenta se úřadu viceprezidenta ujal Chester Arthur. Rozkol ve straně se však prohluboval a vše vyvrcholilo tragédií v podobě atentátu na prezidenta Garfielda, který nakonec podlehl následkům atentátu. Z titulu své funkce se tedy Chester Arthur stal 21. prezidentem USA.


20. září 1881 nastoupil Arthur do funkce prezidenta. Měl rád pěkné obleky a vysloužil si pověst „prezidenta elegána“, apod. Provedl rozsáhlé změny v kabinetu a všechny překvapil tím, že pokračoval ve správní reformě. Roku 1883 byl vydán zákon o reformě veřejné služby. To mimo jiné znamenalo, že pro vykonávání určitých federálních funkcí bylo nutné vykonat patřičnou zkoušku. Arthur také budoval námořnictvo, které bylo slabší než evropské a dokonce slabší než některá námořnictva latinské ameriky. Byly uzavřeny nové obchodní smlouvy s několika státy. 24. května 1883 Arthur otevíral slavný Brooklynský most. Roku 1884 USA získaly Pearl Harbor pro vybudování námořní základny. Také se začala vybírat daň od nových přistěhovalců.


Do voleb v roce 1884 již nominován nebyl. Prezidentský úřad převzal demokrat Grover Cleveland, který porazil republikánského kandidáta Jamese Blaina. Již v březnu 1885 odešel Arthur do ústraní, jelikož trpěl nemocí ledvin. Této chorobě také 18. 11. 1886 podlehl. Byl pohřben na Rural Cemetery v Albany stát New York.


čerpáno: Peter Schafer, Prezidenti USA, Mladá Fronta 1995, ISBN 80-204-0499-6
wikipedia.infostar.cz
URL : https://www.valka.cz/Arthur-Chester-Alan-t22822#122476 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chester Alan Arthur
URL : https://www.valka.cz/Arthur-Chester-Alan-t22822#134023 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more