Běhařovice

okr. Znojmo
     
Název:
Name:
Běhařovice Beharovice
Originální název:
Original Name:
Běhařovice
Další názvy:
Other Names:
-
Nižší územní celek:
Lower Administrative Area:
okres Znojmo Znojmo District
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°00'14.171"N 16°04'43.34"E
Místní části:
Local Municipalities:
Běhařovice, Ratišovice, Stupešice
První písemná zmínka:
First Written Reference:
1046
Vojenské objekty:
Military Objects:
Památky:
Historical Sights, Places of Interest:
Kostel Nejsvětější Trojice
Kaple svatého Václava
Fara
Muzea:
Museums:
- -
Osobnosti:
Personalities:
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
Průmyslové podniky:
Industry:
Vlajka:
Banner:
Znak:
Coat of Arms:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
portal.gov.cz
www.obecni-urad.net
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C4%9Bha%C5%99ovice
ww.mapy.cz
URL : https://www.valka.cz/Beharovice-t61055#300964 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přibližně 400 - 500 m JV od obce se nalézá rondel z období neolitu. Rondel byl zjištěn v roce 1988 leteckou prospekcí a archeogeofyzikální prospekcí jej potvrdil roku 1990 V. Hašek. Roku 1996 zde provedl archeologický odkryv J. Kovárník a odkryl zde plochu 100x25 m.

Rondel je poněkud deformovaného tvaru kruhový příkop, ve směru S-J mírně zploštělý a o průměru 82-85 m se 4 vstupy, které jsou orientovány přibližně ve směru hlavních světových stran. Na jižní straně došlo ke zdvojení příkopu, což by naznačovalo pokusu o vyhloubení druhého - vnějšího příkopu, jenž však nebyl dokončen. Vnitřní plocha rondelu byla celkem prázdná, nepodařilo se zachytit žádné stopy vnitřních palisád. Rondel zřejmě nebyl dokončen. Je prozatím nejvýše položeným a nejdále k západu vysunutým objektem svého druhu na Moravě. Nachází se pouze 1,5 km od Křepického rondelu.

Nálezy nám datují objekt do období Moravské Malované Kultury (MMK) a to jak fáze Ia tak i IIa. Bylo nalezeno několik lidských plastik, typických pro tuto kulturu, střepy keramiky a další. Kolem vlastního rondelu se nacházelo osídlení lidem MMK.

Literatura:

Podborský, V. a kol., Pravěká sociokultovní architektura na Moravě : Primeval socio-ritual architecture in Moravia. Brno, 1999. ISBN 80-210-2194-2.
URL : https://www.valka.cz/Beharovice-t61055#220007 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more