Bořivoj II.

Borivoj II / Bořivoj II.
     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Bořivoj II. Borivoj II
Jméno v originále:
Original Name:
Bořivoj II.
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
kníže Duke
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
02.02.1124
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
český kníže Duke of Bohemia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%99ivoj_II.
URL : https://www.valka.cz/Borivoj-II-t21731#82889 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bořivoj II.


český kníže v letech 1100-1107 a 1117-1120


Narozen někdy okolo roku 1064,zemřel 2.února 1124


Otec král Vratislav II., matka Svatava Polská, bratři Břetislav II. ,Soběslav I. ,Vladislav I.


V roce 1081 táhl z císařem Jindřichem IV. Do Itálie a o dva roky později se podílel na dobití Říma.Do Čech se vrátil v červnu 1084.


Na pražský stolec roku 1100 Bořivoje dosadil jeho starší bratr Břetislav II. ,čímž porušil stařešinský řád a odstartoval tak rozbroje mezi Přemyslovci.
Bořivoj se 18. října 1100 oženil s Helbirgou Babenberskou ,dcerou rakouského markraběte Leopolda II.


K vyhrocení poměrů došlo hned v roce1101, kdy Oldřich Brněnský,syn Konráda I. Brněnského a nejstarší člen rodu ,vojensky vtáhl do Čech, podporován císařem Jindřichem V.


Císař ale svou podporu podmínil Oldřichovým uznáním v Praze, což se nestalo a tak tažení skončilo u Malína. V zájmu uklidnění situace nakonec Bořivoj vrátil Oldřichovi brněnský úděl a jeho bratru Litoldovi Znojemsko.


Bořivoj II. S v roce 1103 zapojil do bojů o Polský trůn a roku 1105 podporoval císaře Jindřicha V. v Bavorsku.Téhož roku se kníže Svatopluk neúspěšně pokusil sesadit Bořivoje z trůnu. Další pokus provedl v roce 1107 a Bořivoj II. Musel uprchnout do Polska a Svatopluk obsadil trůn. Po jeho zavraždění v roce1109 se Bořivoj II. Pokusil roku 1110 znovu obsadit trůn ,ale byl na šest let uvězněn. Teprve v roce 1117 mu jeho bratr Vladislav I. postoupil vládu, ale v bojích s Turky se Bořivoji II. nevedlo a o tři roky později v roce 1120 musel vrátit trůn zpět Vladislavovi. Odešel do vyhnanství do Uher kde roku 1124 umírá. Jeho tělo je převezeno a pohřbeno v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.


Bořivoj II.byl znám jako mírný ,laskavý a důvěřivý. S manželkou měl syny Jaromíra,Spytihněva,Leopolda,Albrechta a Rocheta ,kteří ale zastávali jen podřízené úlohy. Jeho rod brzy vymřel.







Použité zdroje: encyklopedie.seznam.cz
encyklopedie.seznam.cz
http://www.panovnici.cz/borivoj-II
URL : https://www.valka.cz/Borivoj-II-t21731#188386 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more